IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кредиторите на Гърция оценяват постигнатото досега

Страната вероятно ще получи следващите 7,5 млрд. евро по спасителната програма на 13 юни

12:47 | 06.06.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Работната група на Еврогрупата – организацията на финансовите министри от еврозоната, ще разгледа на извънредно заседание постигнатото от гръцките власти досега. Очакванията са, че официално ще бъде одобрено отпускането на нов транш по споразумението по третата спасителна програма за страната, подписано през миналото лято, пише Ana Mpa.

Според досегашните заявки Атина ще получи на 13 юни 7,5 млрд. евро. Така страната ще успее да посрещне задълженията по заемите си и да избегне ново повдигане на темата за Grexit – излизане от еврозоната.

Преговорите за изпълнението на програмата продължиха по-дълго от очакваното, но в крайна сметка гръцкото правителство успя да убеди кредиторите си, че изпълнява изискванията. Премиерът Алексис Ципрас пък прокара нужните реформи, макар и с крехкото си мнозинство от едва трима депутати в 300-местния гръцки парламент.

Заявките на кабинета на Сириза сега са за промяна в политиката – партията ще се „отвори“ към хората и ще задейства социалните механизми, които обмисля, за да направи новите икономии по-поносими. Плановете в тази насока са особено важни на фона на повишаването на данъците и осигуровките, довели до поскъпването на живота в южната ни съседка. 

Така партията ще се опита да се справи с растящото недоверие от страна на гърците, които избраха Сириза на два пъти след обещанията за край на кризата, опрощаване на дълговете и социална подкрепа за нуждаещите се.

Последните проучвания на общественото мнение показват, че лявата партия изостава сериозно от опозиционната „Неа демократиа“. В същото време обаче някои от политиките срещат и силна подкрепа на гърците. Една от тях например е забраната на политици от висшия ешалон да участват в управлението или да имат собственост в компании, регистрирани в чужбина.

Проучване на Palmos Analysis показват, че 70% от анкетираните подкрепят промяната в законодателството. Също толкова осъждат поведението на основната опозиционна партия, която реши да напусне пленарната зала по време на дебатите и гласуването на закона, допълва още Ana Mpa.

“Неа демократиа“ е на мнение, че текстовете, гласувани през миналата седмица, са в нарушение на Конституцията на страната. Само 9% от гърците обаче приемат този аргумент.

Нещо повече – същото проучване показва, че 60% от анкетираните са против провеждането на нови избори в страната, още повече след като правителството на Сириза приключи преговорите по прегледа на спасителната програма. Срещу нови избори се обявяват дори и 40% от привържениците на „Неа демократиа“, става ясно още от проучването.

Тази ситуация вероятно ще даде свобода на лидера на Сириза Алексис Ципрас, за да обмисли следващите си стъпки. В края на септември се очаква да се проведе конгрес на партията, а членовете й ще очакват задоволително обяснение накъде върви и партията, и управлението на страната като цяло.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още