IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атина на крачка от получаването на следващия спасителен транш

Сложихме край на дълъг и труден цикъл за гръцката икономика, смята премиерът Алексис Ципрас

22:21 | 02.06.16 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	Алексис Ципрас. Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Алексис Ципрас. Снимка: Ройтерс

Гръцкият парламент одобри всички искани от кредиторите реформи, съобщава The Wall Street Journal. Така страната направи и последната важна крачка към получаването на поредния транш от спасителната програма, подписана през миналото лято.

Очакванията са, че през следващата седмица ще има ново заседание на министрите на финансите, на което да бъде направен преглед на свършеното от гръцкото правителство, а Атина ще получи 7,5 млрд. евро след 13 юни.
Отпускането на средствата трябва да бъде одобрено и от парламентите в някои от държавите в еврозоната, допълва изданието.

През миналия месец правителството внесе предложение за повишаването на данъци и осигуровки в страната, което беше прието от депутатите. Сега бяха одобрени и мерки за борба с контрабандата на цигари и алкохол, както и нова система за оценка на работата на администрацията, нов закон за обществените поръчки и други мерки.

"Официално приключихме дълъг и труден цикъл за гръцка икономика", каза премиерът на Гърция Алексис Ципрас по време на среща на кабинета. Според него страната вече навлиза в етап на спокойствие и възстановяване.

След приключване на първия преглед по спасителната програма Европейската централна банка ще даде достъп на гръцките банки до евтини кредити, коментира още Ципрас пред своите министри, допълва гръцката информационна агенция Ana Mpa.

"Ще празнуваме, когато намалим безработицата, излезем на пътя на растежа", коментира още гръцкият премиер и допълни, че през следващите две години страната трябва да изпълнява записаното в меморандума.

След постигането на трудното споразумение с кредиторите сега кабинетът има нова цел - справедливо разпределение на генерираното богатство, защита на заетостта и заплатите, посочва още информационната агенция, позовавайки се на заявките на премиера на страната.

Той поръча на министрите в правителството да се ръководят от три цели в своята работа - социална защита, връщане на икономическия растеж и справедливо разпределение както на позитивите, така и на ограниченията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
Grosss
преди 7 години
Ще им вземат и ризите от гърба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Jorkata
преди 7 години
Командно дишане... и не само дишане...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
"Ще празнуваме, когато намалим безработицата, излезем на пътя на растежа", коментира още гръцкият премиер Празнуването ше се поотложи за неопределено време ...тирбушонът на дълга се върти и се забива все по дълбоко...или да празнуваме , то и така ше се мре !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още