IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ципрас подготвя лявата си стратегия за управление на Гърция

Сириза ще се "отвори" за хората и ще търси увеличаване на електоралната си база, каза лидерът на партията

22:16 | 01.06.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Алексис Ципрас. Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Алексис Ципрас. Снимка: Ройтерс

След трудно постигнатия успех с първия преглед от спасителната програма, правителството на Сириза започва да обръща внимание на стратегията си за ляво управление на Гърция. Това става ясно от думите на премиера Алексис Ципрас пред политическия секретариат на партията, пише Ana Mpa.

Това ще бъде и фокусът на Втория конгрес на партията, който вероятно ще се проведе в края на септември, допълва агенцията.

Ципрас готви и сериозна реорганизация в Сириза, с по-внимателно планирана работа във всеки регион и „отваряне“ към хората. Ще има изградени комитети във всички области на страната, които да разширят електоралната подкрепа за партията.

На конгреса Сириза трябва да реши и „каква Гърция иска да създаде“, какъв модел на растеж да следва и какви реформи да направи – в Конституцията, в политическата система и дори в културата, посочва още лидерът на лявата партия.

Новият курс в партия идва на фона на непрекъснатия спад на доверието в управлението на Сириза. Крайнолявата партия дойде на власт в началото на 2015 година с обещания за край на икономиите, но на свой ред се принуди да подпише поредната спасителна програма, предвиждаща отпускането на 86 млрд. евро, но срещу строги реформи.

Все пак партията спечели отново мандат за управление на изборите през миналата есен и заявките са, че сега ще изпълни своите обещания и ще работи за възраждането на гръцката икономика.

„Не се страхуваме от нищо, не сме в ничий джоб“, каза по-рано днес премиерът пред парламента, където се обсъждаше законът, забраняващ на политици да участват в управлението или да притежават фирма, регистрирана извън Гърция.

Текстовете бяха одобрени от депутатите след разгорещени дебати, довели и до напускане на залата от страна на опозиционната партия „Неа демократиа“.

Всъщност промяната в законодателството идва след скандал. Оказа се, че депутатите са приели като част от пакета с реформи, искани от кредиторите, отмяна на предишния закон, който забраняваше на политическия елит в Гърция да има участие в офшорни фирми.

Предишната забрана не е била ясно дефинирана, аргументира се Ципрас пред депутатите. Тя е забранявала участие във фирми, регистрирани в офшорни зони, които не оказват сътрудничество на данъчните власти. Сегашната забрана е много по-строга.

За лидера на Сириза последните дни показват невъзможността на „Неа демократиа“ да представи сериозни политически аргументи срещу управлението на страната. Те остро критикуват постигнатото споразумение, но тяхната реформа е била намаляването на пенсиите и заплатите, посочи още Ципрас пред депутатите. 

Със своята реформа Сириза успя да задържи пенсиите, но пък се наложи да увеличи осигуровките и данъците. От 1 юни живота в южната ни съседка поскъпна, тъй като беше увеличена ставката на данъка добавена стойност (ДДС) от 23% на 24% за много стоки и услуги.

Анализатори вече прогнозираха, че няма да има лежерно настроение в Гърция през летните месеци, а премиерът трябва внимателно да обмисли ходовете си, за да запази управленската коалиция. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:35 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
ivanzaprianov
преди 7 години
да видим :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
ing5rov
преди 7 години
Колко всъщност до тук дължи Гърция ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
MZ/X
преди 7 години
Лява стратегия? :) Последните 100 години Гърция едва ли е имала по дясно правителство от това на Цицрас :) Не че има голям избор, защото реално кредиторите управляват Гърция, но вместо да си го признае, се опитва да убеди избирателите да гледат каквото казва, а не каквото прави :) Класически популист :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още