IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приватизация и дерегулация - единствената опция за гръцката икономика

Гърция има доста регулации, които да отмени, за да успее процесът по продажба на държавни активи, пише Bloomberg

11:39 | 02.06.16 г. 9
<p>
	Пристанището в Пирея бе купено от китайската&nbsp;Cosco през април. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Пристанището в Пирея бе купено от китайската Cosco през април. Снимка: архив Ройтерс

Гръцкото правителство наскоро създаде приватизационен суперфонд, който да се заеме с продажбата на държавни активи, сред които железниците, пощите, компаниите за комунални услуги и апетитни имоти. Като се имат предвид мащабите на приватизацията в страната, по обхват тя идва на второ място след приватизацията във Великобритания през 80-те години на ХХ век, пише Bloomberg.

Ако процесът по приватизация в Гърция се изпълни по план, ефектите също може да са сравними с тези от разпродажбата на държавни активи на Острова по времето на Маргарет Тачър, посочва информационната агенция. За разлика от предишния приватизационен фонд, новият ще реинвестира 50 на сто от постъпленията си в Гърция, което ще осигури така необходимия тласък на инвестициите.

Продължителността на живот на фонда – 99 години, също предполага, че това е доста дългосрочен проект. Допълнителна стабилност гарантира и фактът, че във фонда ще участват двама представители на Европейския механизъм за стабилност – постоянният спасителен фонд на еврозоната.

Колкото и да е важен процесът по приватизация обаче, той няма как да успее без намаляване на бюрокрацията, която е една от спънките пред гръцката икономика. Приватизациите са най-успешни само при достатъчно ефективна вътрешна икономическа среда, така че конкуренцията да оказва натиск върху мениджърите да подобряват бизнеса си, пише агенцията.

Bloomberg припомня, че когато правителството на Маргарет Тачър решава да приватизира обществения транспорт, за да подобри качеството на услугата, го е имало разбирането, че самата продажба на Националната автобусна компания няма да увеличи конкуренцията. Със законови промени от 1980 и 1985 г. са намалени субсидиите за автобусните превози, като правителството се оттегля от планирането на автобусните схеми и решава да въведе маршрути, за които не е необходимо издаване на лиценз. На пазара се разрешава навлизането на нови оператори, които могат да оперират всякакви маршрути, стига местната власт да ги одобри.

В Гърция в момента не съществува такава среда, подчертава информационната агенция. Страната е на 189-то място в класацията на Световната банка за условията за правене на бизнес. През 2014 г. Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) отправи към Атина 329 препоръки за увеличаване на конкурентоспособността. От тях 76 са свързани с туризма – водеща индустрия за страната, като варират от предоставяне на възможност на хотелите да дават отстъпки до промяна на лицензионния режим за новите бизнеси в туристическия сектор.

Изразът „стига сте мързелували, отменете нещо“ е станал популярен по времето на реформите от ерата на Тачър, за да подчертае значението на дерегулацията за приватизацията. Гърция има много за отменяне, посочва информационната агенция.

Откъде обаче може да започне Гърция? Тъй като туризмът е ключовата индустрия за страната, приватизационният фонд би могъл първо да продаде изоставеното международно летище Hellinikon край Атина – най-големият държавен имот, предвиден за продажба. Приходите от продажбата му може да надвишат 2 млрд. евро, а проектът за реконструкция може да създаде около 10 хил. нови работни места. В дългосрочен план се очаква работните места да достигнат до 70 хил.

Няма някаква конкретна политика, която сама по себе си да съживи гръцката икономика, пише още агенцията. Приватизацията и дерегулацията обаче, осъществявани паралелно, биха създали много нови възможности пред страната. Държавният дълг вече надвишава 180% от брутния вътрешен продукт (БВП) на Гърция и не е направено много за неговото намаляване. Затова Гърция няма много голям избор – това е не само най-добрата, но и единствената опция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:47 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

7
rate up comment 14 rate down comment 7
ratten
преди 7 години
Приватизация и дерегулация - единствената опция за гръцката икономика-------------------------------като постигнат това, вече спокойно могат гърците да идват у нас да гледат стари хора и да ринат тор по кошарите... ако е останало нещо от тия двете
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 6
ratten
преди 7 години
Приватизация и дерегулация - единствената опция за гръцката икономика-------------------------------като постигнат това, вече спокойно могат гърците да идват у нас да гледат стари хора и да ринат тор по кошарите... ако е останало нещо от тия двете
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 15
STRAHO
преди 7 години
Опитите на Византийските императори да изтръгнат държавата си от лапите на запада не завършват благополучно. В крайна сметка, след продължителни икономически войни , траещи поне век, запада ликвидира Византия чрез война и последвал МАСОВ грабеж. Който е ходил във Венеция може би е видял конете от квадригата красяла хиподрума в Константинопол. Освен грабежа на културно наследство , десетки ако не и стотици тонове злато заминават на запад и захранват възхода на ренесанса започнал именно от Италия. А Византия никога повече не се изправя. Буквално се разпада. Много паралели могат да се направят и със сегашната политика на запада спрямо Русия. Разбира се днешна Гърция е неизмеримо по слаба от Византия и икономическия натиск е достатъчен. Виж с Русия ще е по сложно. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 11
STRAHO
преди 7 години
Много от развиващите се процеси в настоящето имат аналози в миналото.: ==Няма как да се твърди, че византийските императори не съзират овремеопасностите от прекаленото чуждо търговско присъствие,но е факт, че подходящото време за противодействието му е пропуснато, макар и не без съпротива. Император Йоан II Комнин (1118-1143) първоначално отказва да признае търговските привилегии, дадени от баща му на Венеция. Това ще да е причината през 1124 г. венецианският флот на връщане от Палестина да оплячкоса богати византийски земи - Родос, Самос, Лесбос, Метона.Йоан II Комнин издържа на тежкия венециански натиск още само две години и през 1126 г. издава нов златопечатник, с което даже разширява старите права на венецианските търговци на византийска територия.В същото време напрежението сред византийските търговци расте, венецианците почти не плащат данъци и мита, което им дава възможност да поддържат значително по-ниски цени. Опит за противодействие на венецианската търговска "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 12
ing5rov
преди 7 години
Гърция е вече яко у паяжината...сега ше и изсмучат сока. А можеха миналата година да излязат от ЕЗ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 16
STRAHO
преди 7 години
"Приватизация и дерегулация - единствената опция за гръцката икономика"==Същото готвеха и за Русия преди да се появи лошия Путин и да върне на държавата ограбеното от запада. Буквално под носа им им взе хапката която бяха вече захапали. Затова и никога няма да му простят. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 15
STRAHO
преди 7 години
Приватизация и дерегулация - единствената опция за гръцката икономика - предложение на което НЕ може да се откаже!==Е ...де да не го знаят гърците! Та това е и целта на всяко задлъжняване на държавата -активите и! Веднъж загубила ги , губи и силата си а от там и суверенитета! Предполагам, помнят съдбата на Византийската държава и причините за падането и под ударите на Запада в края на 12 и началото на 13 век. Помнят как от най стабилната във финансово изражение за всички времена държава, е превърната от запада в развалина която става лесна плячка за османците по късно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още