IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

DEPA отново в плановете за приватизация на гръцкото правителството

2 млрд. евро могат да бъдат събрани от раздържавяването на активи през тази година, смята председателят на приватизационния фонд в страната

17:35 | 18.05.16 г.
<p>
	Снимка: <em>DEPA</em></p>

Снимка: DEPA

Газовата компания DEPA и енергийната PPC отново са в плановете за приватизация на гръцкото правителство. Това става ясно от думите на ръководителя на приватизационния фонд (HRADF) Стергиос Пициорлас, цитирани от информационната агенция Ana Mpa.

Гръцките власти вече направиха неуспешен опит за раздържавяване на DEPA през 2013 г. Тогава един от основните кандидати беше руската „Газпром“. В последния момент обаче газовият гигант се отказа и не подаде обвързваща оферта в търга.

В началото на 2013 г. „Газпром“ предложи 1,9 млрд. евро за гръцката компания. След това обаче руската компания прецени, че няма гаранции за инвестицията й. 

Сега отново се заговори за приватизацията на DEPA на фона на предстоящото посещение на руския президент Владимир Путин в Атина, а и на исканията на кредиторите на Гърция за създаване на нов приватизационен фонд. Те бяха вписани и в третата спасителна програма за Гърция.

Според Пициорлас сегашният приватизационен фонд ще бъде в основата на новата институция. Според него набирането на 2 млрд. евро от раздържавяването на гръцките активи през тази година е осъществимо. Гърция може да набере от приватизацията на държавните активи към 6 млрд. евро до края на 2018 г., смята още председателят на HRADF.

Сред най-апетитните хапки ще бъдат още Hellenic Petroleum, атинското летище “Елефтериос Венизелос“, както и някои пристанища. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:14 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още