IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция възнамерява да финализа седем приватизационни сделки през 2016 г.

Страната очаква и сериозен ръст на германски и руски туристи през следващата година

16:03 | 27.12.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Гръцката агенция за приватизация смята да финализира седем сделки през 2016 г., от които очаква приходи в размер на 2,5 млрд. евро. Средствата от тях ще отидат за намаляване на гръцкия дълг, съобщава изданието нюз.ин, цитирано от БТА.

След неотдавнашната сделка с предоставянето на концесия на 14 регионални летища на германската компания Fraport и след очакваната продажба на 67 на сто от акциите на пристанище Пирея на китайската Коско през януари, агенцията планира да ускори и сделката за старото летище Елиникон край Атина.

На този фон агенцията оценява като силен руския интерес към приватизацията на гръцкия ж.п. оператор Треносе. Очаква се графикът за офертите по тази сделка да бъде удължен до края на февруари.

В приватизационната програма на гръцкото правителство фигурират още хотелският комплекс Астерас, газопреносна компания Admie, международното атинско летище, солунското пристанище и голф игрището в залива Афанду на остров Родос.

Значително повече руски и германски туристи пък очаква и страната през 2016 г., твърди Deutsche Welle (DW).

Египет и Турция доскоро са били най-популярните дестинации за руските туристи. След свалянето на руски изтребител от турските авиолинии и катастрофата на руския пасажерски самолет на Синайския полуостров през октомври обаче, смята се, че руските туристи ще изберат Гърция като алтернативна дестинация за почивка през следващата година.

Според DW два милиона туристи основно от Германия и Русия ще дойдат в Гърция през 2016 г.

Общо 4,5 млн. руснаци, които обаче посещават Турция и Египет, няма да заминат за Турция заради значително по-високите цени. Освен това слабата рубла ще накарат много руснаци изобщо да не излязат извън страната през 2016 г.

Германските туристически оператори предлагат повече хотели и почивни пакети до Гърция за 2016 г. в сравнение с 2015 г. Това се оказва в противоречие с песимистичните прогнози на гръцката туристическа индустрия, според която бежанската криза ще се отрази негативно на туризма.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още