IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Запазването на пенсиите – червена линия, от която Гърция не смята да отстъпва

Пенсионната реформа ще се окаже най-тежкото предизвикателство за кабинета в началото на 2016 година

17:57 | 23.12.15 г. 2
Запазването на пенсиите – червена линия, от която Гърция не смята да отстъпва

Гръцкото правителство няма да отстъпи от новата си „червена линия“ - запазването на размера на пенсиите в страната. Това става ясно от думите на премиера на страната Алексис Ципрас по време на последното заседание на кабинета за тази година.

Пред своите министри той очерта приоритетите за работата на правителството в първата половина на 2016 година. Сред тях е пенсионната реформа, за която настояват кредиторите на страната, съобщава обществената гръцка телевизия ERT.

Според Ципрас обаче в споразумението за трета спасителна програма за страната, подписано през това лято, няма конкретно искане за намаляване на пенсиите и исканото ограничаване на разходите по това перо може да бъде компенсирано с други мерки. Премиерът е категоричен, че няма да приеме 12-то намаление на основните пенсии в Гърция.

Тази заявка обаче е приемана с недоверие сред опозицията, отбелязва още ERT.

Пенсионната реформа е ключова за кредиторите на страната. В същото време тя е болезнена тема за гръцкото общество и не беше придвижвана напред от предишните правителства, които подписаха и изпълняваха първите две спасителни програми. Кабинетът на Сириза вече заяви намерението си да премахне ранното пенсиониране, което е само част от промените в сектора, но засега се противопоставя на намаляването на пенсиите.

Анализатори отбелязват, че именно това е и основната причина Гърция да не иска участието на Международния валутен фонд (МВФ) в последната програма.

Приемането на пенсионната реформа трябва да стане още в началото на годината и това ще се окаже един от най-сериозните тестове за премиера. Ципрас трябва да прокара промяната през парламента, където няма да може да разчита на проевропейски настроените партии, а дори и на всички свои депутати.

Сред останалите приоритети пред правителството през 2016 година ще са още създаването на банка за развитие, промени в здравната система, както и борбата с контрабандата на цигари и горива, посочи още Алексис Ципрас пред кабинета си.

В началото на 2016 година се очаква още и първият преглед на изпълнението на третата спасителна програма за Гърция. От резултатите ще зависи дали ще започнат преговорите за предоговаряне на задълженията на страната.

„Началото на дебатите за дълговете, както и ориентираната към ръст икономика може да ни създаде различен имидж, което ще доведе и до излизане на страната от кризата и възможността да получи достъп до пазарите“, каза още Ципрас. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
studioaa
преди 8 години
Сигурно си прав. Пакета включва още полови квоти за политическите партии, всички публични компании и гръцкия върховен съд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още