IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бундестагът без възражения по следващата финансова инжекция за Гърция

Бюджетната комисия на германския парламент изправи на нокти Атина, след като отказа да се произнесе по казуса по-рано през седмицата

11:12 | 10.06.16 г.
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Атина се приближава все повече до получаването на следващия транш по спасителната програма. Късно снощи работната група на Еврогрупата призна усилията на гръцкото правителство за реформите и препоръча освобождаването на финансовата подкрепа в размер на 10,3 млрд. евро.

Германският парламент одобри тази препоръка – по-рано днес депутатите подкрепиха отпускането на финансовите средства, съобщава „Катимерини“.

По-рано през седмицата германските депутати от бюджетната комисия изправиха на нокти Гърция. Във вторник те отложиха решението си по казуса с искането Атина да изпълни всички изисквания по спасителната програма. Дни по-рано гръцкият парламент вече беше приел внесените от правителството предложения за реформи и в южната ни съседка бяха убедени, че са си написали домашното.

Отлагането на решението от страна на Германия отново повиши напрежението в Атина. В крайна сметка обаче заключенията на работната група към Еврогрупата засега успокояват ситуацията.

Отпускането на финансовата подкрепа най-вероятно ще стане на два транша – 7,5 млрд. евро незабавно, а останалите – през есента. Окончателното решение за това трябва да вземат финансовите министри на държавите от еврозоната на следващото си заседание, планирано за 16 юни.

Даването на средства трябва да получи одобрението и от страна на парламентите в другите държави от валутния съюз. Очакванията са, че след препоръката на Еврогрупата това няма да представлява проблем.

Гърция се нуждае от средства, за да покрие плащания по стари задължения и така да избегне нови спекулации около евентуален Grexit. С финансовата подкрепа гръцката икономика ще може да се завърне към растеж, създаване на работни места и да върне доверието на инвеститорите, смята комисарят по икономическите въпроси на Европейския съюз (ЕС) Пиер Московиси.

Очакванията на властите в страната са скоро гръцките банки отново да имат достъп до евтините кредити от ЕЦБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още