fallback

Гърция отново е спасена

Страната може да получи следващия транш от 7,5 млрд. евро след 20 юни

20:14 | 16.06.16 г. 16
Автор - снимка
Създател

Гърция може да получи следващия транш от международната спасителна помощ в размер 7,5 милиарда евро след 20 юни, съобщи ръководителят на Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ) Клаус Реглинг след заседание на управляващия орган на тази структура, предаде DPA.  Решението бе потвърдено и от европейския комисар по валутните въпроси Пиер Московиси. „Това ще вкара малко кислород в гръцката икономика“, заяви той.

Съветът на директорите ще разгледа в петък темата за отпускане на Гърция на 7,5 млрд. евро. Ако бъде взето решение, средствата могат да бъдат преведени още следващата седмица, посочи той. 

Става дума за първата част от втория транш в рамките на третата програма за макроикономическа помощ за Гърция, чийто обем е 86 милиарда евро.

На 20 май Еврогрупата даде положителна оценка на програмата за реформи на Гърция, което създава условия за превеждане на втория транш от финансовата помощ с обем 10,3 милиарда евро. Останалата част от програмата ще бъде изплатена през есента.

Финансовият министър на Гърция Евклид Цакалотос поясни, че това е била трудна година, особено за Гърция. „Имаме още дълъг път пред себе си“, предупреди той. Страната е зависима от 2010 г. от финансовата помощ на международните си кредитори, а през 2015 г. бе спасена от напускане на еврозоната. В момента вече не се говори за т. нар. Grexit.

Положителни сигнали идват и от Международния валутен фонд (МВФ), който участва в международната програма с 86 млрд. евро. МВФ все още не готов да участва, но се надявам, че в края на годината ще се стигне до там, заяви говорител на фонда във Вашингтон. „Облекчаването на дълга вече формално е включено в обсъжданията“, поясни той.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:32 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още