IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция отново е спасена

Страната може да получи следващия транш от 7,5 млрд. евро след 20 юни

20:14 | 16.06.16 г. 16
Автор - снимка
Създател
Гърция отново е спасена

Гърция може да получи следващия транш от международната спасителна помощ в размер 7,5 милиарда евро след 20 юни, съобщи ръководителят на Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ) Клаус Реглинг след заседание на управляващия орган на тази структура, предаде DPA.  Решението бе потвърдено и от европейския комисар по валутните въпроси Пиер Московиси. „Това ще вкара малко кислород в гръцката икономика“, заяви той.

Съветът на директорите ще разгледа в петък темата за отпускане на Гърция на 7,5 млрд. евро. Ако бъде взето решение, средствата могат да бъдат преведени още следващата седмица, посочи той. 

Става дума за първата част от втория транш в рамките на третата програма за макроикономическа помощ за Гърция, чийто обем е 86 милиарда евро.

На 20 май Еврогрупата даде положителна оценка на програмата за реформи на Гърция, което създава условия за превеждане на втория транш от финансовата помощ с обем 10,3 милиарда евро. Останалата част от програмата ще бъде изплатена през есента.

Финансовият министър на Гърция Евклид Цакалотос поясни, че това е била трудна година, особено за Гърция. „Имаме още дълъг път пред себе си“, предупреди той. Страната е зависима от 2010 г. от финансовата помощ на международните си кредитори, а през 2015 г. бе спасена от напускане на еврозоната. В момента вече не се говори за т. нар. Grexit.

Положителни сигнали идват и от Международния валутен фонд (МВФ), който участва в международната програма с 86 млрд. евро. МВФ все още не готов да участва, но се надявам, че в края на годината ще се стигне до там, заяви говорител на фонда във Вашингтон. „Облекчаването на дълга вече формално е включено в обсъжданията“, поясни той.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

10
rate up comment 32 rate down comment 5
john3000
преди 7 години
Ние предлагаме заеми, вариращи от $ 10 милиона, за да $ 100 милиона на 20 години, без обезпечение. Ние сме сертифицирани заем заемодателя, и нашата компания е тук, в Обединеното кралство и Съединените щати, ние предлагаме обезпечени кредити на физически лица и фирми при ниски лихвени проценти от 3%, и ние предлагаме дългосрочни и краткосрочни заеми. Нашата фирма е записал много пробиви в предоставянето на първокласни финансови услуги на нашите клиенти, особено в областта на кредити и капитали разпоредба за физически лица и фирми. За повече незабавен отговор на писмото: noblefinancehome2***gmail.com
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 37 rate down comment 0
aristotel
преди 7 години
Гърция да е спасена НЯМА такова нещо тя е на "ХИМИОТЕРАПИЯ" И какво искат ВИЗАНТИЙЦИТЕ не не несъм изпълнен със типичната злост към тях просто какво искат още постригваха им дълта та чак до кожата ОТМЕНИХА им ЛИХВИТЕ и остава просто да върнат парите макар и без лихви трябва да се върнат. Никой няма да даде пари на загуба а това да не връщаш лихва си е голям пъдарък от цяла Европа какво искат още да продължат със узото и със сиртаки а останалите да работят за тях. Преди години ни гледаха като аборигените на европа и още им е голямо самочуствието спрямо нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 41 rate down comment 0
bgMan
преди 7 години
Как точно е спасена?Дълговете остават ли в пълен размер?Гърците ще плащат ли, ще приватизират ли, ще стягат ли още коланите?Това не е спасяване, по-скоро прилича на опичане на грил.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 44 rate down comment 7
Vesko94
преди 7 години
Днес ми се наложи да защитя пред преподавател в университета виждането, че в Европа държавите могат да търгуват и да си сътрудничат помежду си и без наличие на политически съюз, при което последва: "дали". Озадачен, дори изумен бях на подобен отговор. Образован човек да твърди, че държавите няма да търгуват помежду си, ако ЕС се разпадне. Но пък ако се замислиш от друга страна, родните преподаватели, а и не само те, са в голяма степен на хранилка от Брюксел. Било чрез стипендии, било чрез някакви програми, което поставя силно съмнение върху обективността и акуратността на начина, по който на младите хора у нас се обяснява за Съюза. Тук приликата със социалистическа България и режима тогава е значителна. Както тогава, така и днес рухването на лагера се е смятало за края на Вселената. Видяхме, че не стана. И светът не свърши. Няма да свърши и сега. Какво мислиш ти?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 50 rate down comment 5
ing5rov
преди 7 години
Гърция е като мухата в паяжината , ше я изсмукват докато изсъхне съвсем...е това е кредитизмът. Лошото е че и ние сме закачени вече .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 51 rate down comment 1
SS-23
преди 7 години
Е как е "спасена" тая Гърция, бе мама му стара... как? Като ше има да връща още повече, при което ще трябва да работи още повече, а да яде още по-малко... Ама той хамстера може да върти колелото до едно положение... после колелото ще продължи да се поклаща затихващо нагоре -надолу, нагоре-надолу, докато триенето го спре в най-долна точка... а докато колелото затихва, хамстера отдавна ще е "легнал" на дъното, с краката нагоре...Да ти еВ@ и "спасението" - "парченце по парченце - без упойка"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 41 rate down comment 1
marto76
преди 7 години
Гърция отново е спасена! Гръцките банки отново са спасени! А какво ще стане с техните поделения в България?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 43 rate down comment 0
pecan
преди 7 години
Нищо ново
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 42 rate down comment 1
lozkhris
преди 7 години
Толкова хубаости на един път не става....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 51 rate down comment 7
Vesko94
преди 7 години
Ще дадат ли начало и на нашето спасение британците на 23-ти?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още