IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Гърция нарича европейската икономическа политика "лудост"?

При нулева лихва трябва да се инвестира, препоръчва гръцкият финансов министър Евклид Цакалотос

13:44 | 10.06.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Защо Гърция нарича европейската икономическа политика "лудост"?

Германия трябва да инвестира повече в Европа и да подкрепи ръста на европейската икономика, препоръча гръцкият финансов министър Евклид Цакалотос. Изказването му беше направено по време на икономически форум в Брюксел, излъчено във видеосистемата на Европейската комисия.

Неговият коментар привлича вниманието най-вече на фона, че Германия е един от най-големите критици на южната ни съседка по отношение на големите публични разходи, които прави правителството. Берлин е най-големият европейски кредитор на Гърция и също така беше сочен за автор на идеята за Grexit през миналото лято.

Според Цакалотос да не се инвестира при нулева лихва е „лудост“. “Не може в Германия например да няма инвестиции в проекти, когато имаме нулева лихва“, посочи той.

„Ако Европа не инвестира сега, след 20 години, когато се надяваме лихвите да бъдат по-високи, защото ще се завърнем към растежа, ще съжаляваме, че в период на ниски лихви, не сме го направили“, категоричен беше гръцкият финансов министър.

За него инвестициите не повишават публичния дълг, а по-скоро имат отношение към номиналното увеличение на брутния вътрешен продукт. В годините след кризата нивото на инвестиции в Европа е много ниско, допълни Цакалотос.

Той посочи още, че Европа в момента е място, където средствата се спестяват, и посочи, че на континента не просто се нуждаем от инвестиции, а и трябва да се обмисли в какво точно да бъде инвестирано.

Евклид Цакалотос коментира още, че въпросът не е „повече или по-малко Европа“, а повече демократична и социална Европа. 

Белгийският вицепремиер Александър де Кру, който също участва в дискусията обаче е категорично против инвестициите с публични средства. За него частният сектор има достатъчно средства, за да инвестира в инфраструктура например. "Инвестициите в телекомите се правят изцяло от частния сектор. Защо? Защото има печалба", допълни той. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 5
Атанасио
преди 7 години
Повече от 20год. лихвите ще са до нулата но това е отделна тема Иначе хубаво го каза фин.министър на Гърция - важното е в какво да се инвестира и затова пиша,повтарям - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1701431930135034 защото ако не се инвестира в правилните неща - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1711968085748085ЩЕ СТАНЕ ХАОС ,ВОЙНИ заради системната криза и изчерпването на петрола и глоб.затопляне
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още