IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цакалотос: Гърция скоро ще може да участва в количественото облекчаване на ЕЦБ

Според финансовия министър на Гърция това може да стане до септември

15:39 | 08.06.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Гръцките облигации скоро ще станат допустими по програмата за изкупуване на активи на Европейската централна банка (ЕЦБ), проправяйки пътя за облекчаване на капиталовия контрол и постепенно възстановяване на доверието на инвеститорите, заяви финансовият министър Еклидис Цакалотос.

Най-задлъжнялата страна на континента в момента е изключена от програмата за количествено облекчаване, припомня Bloomberg. Банките ѝ изгубиха достъп до редовните финансови линии, след като спор между министър-председателя Алексис Ципрас и кредиторите на Гърция през 2015 г. засилиха съмненията за платежоспособността и мястото ѝ в еврозоната. Очаква се потокът от спасителни заеми, които поддържат платежоспособността на Гърция, да се възобнови този месец, след като правителството се ангажира с допълнителни икономии.

„Количествено облекчаване може да има веднага, след като дългът с матуритет юли месец бъде изплатен“, каза Цакалотос в интервю, имайки предвид плащането на 20 юли към ЕЦБ. „Чувствам се уверен, че гръцкият дълг ще бъде допустим“ до септември, добавя той.

Закупуването на активи от ЕЦБ, което започна през 2014 г., се превърна в програма за количествено облекчаване, която след това бе удължена и разширена. Официалните представители сега са се ангажирали със закупуването на активи за 80 млрд. евро месечно до следващия март. Но преди гръцкият дълг да успее да се включи, ЕЦБ първо трябва да направи изключение, което да позволи на банките в страната да заложат държавни ценни книжа като обезпечение за редовно финансиране. Гръцките облигации по принцип не биха били допустими, тъй като не са в инвестиционен клас.

ЕЦБ сигнализира, че ще действа, когато се увери, че новата спасителна програма работи. След срещата на управителния съвет на 2 юни председателят Марио Драги каза, че „ще има нужда от още една политическа среща“, но се съгласи, че „има решение, което води до налагането на изключение“.

„Веднага щом имаме количествено облекчаване и в зависимост от положението на дълговата ситуация може да премахнем възможността за Grexit”, казва Цакалотос. „Тогава пистата за инвеститори ще е изчистена“, допълва той.

Гръцките пазари записаха рали в навечерието на споразумението, като страната си подсигури достатъчно средства, за да може да изплати дълговите си вноски това лято и част от задълженията си към доставчици и търговци. Атинската фондова борса отчита ръст от около 17% през трите месеци до 8 юни, оставайки единствено след Перу по най-добра възвращаемост сред основните фондови индекси, следени от Bloomberg. Гръцките облигации са предоставили претеглена възвращаемост от 16% през същия период, което е най-високото ниво сред държавните ценни книжа, следени от World Bond Indexes на Bloomberg.

По-високото доверие, изплащането на задълженията и присъединяването към програмата за количествено облекчаване ще компенсира последните икономии, казва Цакалотос.

„Тези фактори би трябвало да вземат превес над влиянието на рецесията“, казва Цакалотос. Докато ликвидността се възстановява, правителството планира и да облекчи капиталовия контрол, наложен заради изтичането на средства. „Ограниченията върху капиталовия контрол вече се облекчават и има пътна карта за пълна либерализация“, казва Цакалотос. „Надявам се до есента да имаме значителна промяна“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
igigov
преди 7 години
обобщение на цукалотос "гръцката тоалетна хартия ще се изкупува само и едиствено от ЕЦБ, за да се облекчава Марио Драги"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
ing5rov
преди 7 години
Веднага щом имаме количествено облекчаване и в зависимост от положението на дълговата ситуация може да премахнем възможността за Grexit, казва Цакалотос. Grexit е козът с който ще цака Цакалотос . А ЕЦБ има да се облекчава до второ пришествие...пардон , докато дойдат "иневеститорите".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още