IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Идва ли и Frexit?

Крайнодесният лидер Марин Льо Пен обещава и френски референдум за оставане в ЕС

17:23 | 22.06.16 г. 1
<p>
	Марин льо Пен. Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Марин льо Пен. Снимка: Ройтерс

Броени часове преди вота за бъдещето на Великобритания в ЕС референдумът за оставане в общността изглежда модерен. За провеждането на такъв и във Франция се обяви крайнодесният лидер Марин льо Пен.

Според нея ЕС е пред разпад и ако бъде избрана за президент на Франция, ще организира допитване до французите дали искат да останат в общността, пише британското издание Express.

“Бих гласувала за Brexit, макар че мисля, че Франция има хиляди повече причини да напусне, отколкото Великобритания“, коментира лидерът на Националния фронт и допълва: „Защото сме в еврозоната и в Шенген“.

За нея какъвто и да е резултатът от допитването във Великобритания, то е показателно за разпада на ЕС.

Марин льо Пен ще поиска връщането на „граничния контрол, бюджетния контрол, законодателството и паричната независимост“ обратно в ръцете на Франция, ако спечели изборите за Елисейския дворец през 2017 година. По-рано през седмицата тя беше категорична, че „тоталитарният“ блок ЕС е отговорен за ръста на безработицата, бавния икономически ръст и липсата на контрол върху имиграцията.

„Нека се съберем и създадем Европа на нациите“, призова тя.

Притомняме, че идеята за Европа на нациите беше защитавана от френския президент Шарл де Гол. Неговата теза се сблъска с желанието за "повече" Европа. В годините на икономическа криза и особено сега, под натиска на бежанската криза, обаче тази теза губи постепенно губи позиции. 

Според социологическите проучвания Марин льо Пен е два пъти по-популярна от сегашния президент на Франция – Франсоа Оланд. Express коментира, че причината за това са допусканията, че четиригодишният „социалистически експеримент“ на Оланд е причината за безработицата и забавянето на френската икономика. 

Самият Оланд е категоричен - ако Великобритания излезе от ЕС, това ще е окончателно.Излизането на Великобритания от общността ще постави страната в "сериозен риск", защото ще загуби достъпа до общия пазар, смята той, цитиран от RTE. 

Ирландската медия цитира и мнението на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който заявява, че няма да има преговори с Лондон, ако страната реши да напусне общността. "Напускането е окончателно", потвърди той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
" Марин льо Пен е два пъти по-популярна от сегашния президент на Франция Франсоа Оланд."Макар че е жена , има топки за разлика от скопения петел Оланд !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още