fallback

Две трети от възрастните хора в ЕС предпочитат плавно пенсиониране

В България застаряващите са изключени от обучение и нямат почти никакви възможности за по-плавно пенсиониране, констатират от Световната банка

17:08 | 22.06.16 г. 7

Около две трети от хората след 55-годишна възраст в ЕС предпочитат постепенно пенсиониране и почасова работа. Мит е, че възрастните работници не искат да продължават да работят и предпочитат да се пенсионират, каза Виктория Леви, старши икономист в Световната банка, която представи проучване за застаряването в Централна Европа и Балтийския регион.

По думите на Виктория Леви бариерите пред възрастните хора в България са, че са изключени от обучение и няма почти никакви възможности за по-плавно пенсиониране, каквито има в по-старите държави от ЕС, съобщи БТА.

Според проучването в рамките на ЕС в страните от Централна Европа и Балтийските държави населението застарява по различен начин, раждаемостта като цяло е спаднала до по-ниски равнища в сравнение с ЕС-15. Средната очаквана продължителност на живота е под тази за ЕС-15, като в повечето случаи разликата е между четири и седем години. Намаленото дълголетие се обяснява с по-високото равнище на смъртност сред бедните, а наред с това емиграцията на младите хора ускорява процеса на застаряване и води до намаляване на населението. 

За България запазването на здравето на възрастните хора трябва да е приоритет. По думите на Леви ако се намали смъртността, причинена от заболявания на кръвоносната система, в България смъртността ще е по-ниска от тази в ЕС.

Според директора на Балканския институт по труда и социалната политика Иван Нейков в сегашната ситуация европейските нации имат нов шанс в световната надпревара по-активно да използват капацитета на старшото си поколение.

Като друг мит за бъдещите пенсионери Виктория Леви посочи представата за по-малката им продуктивност като работници. Тя изтъкна, че има доказателства, че при възрастните хора, ако има влошаване на когнитивните умения, то се компенсира с натрупан опит. Възрастните хора предпочитат също така да се пенсионират съвместно с партньора в живота си.

Проучването препоръчва осигуряване на по-гъвкава организация на работата, по-голям дял на работата на непълно работно време, както за работниците в предпенсионна възраст, така и за родителите на малки деца, за обезпечаване на по-дълъг трудов живот на застаряващата работна сила.

От Световната банка смятат, че за България са необходими образователни мерки. Леви припомни проучване от 2012 г., според което България има най-високо ниво на функционална математическа неграмотност, което се отразява на качеството на работната сила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:00 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още