IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започна кампанията за набиране на финансиране за „Северен поток“ 2

Тече и процедурата за избор на фирма, която ще положи тръбите по проекта

16:59 | 22.06.16 г.
Започна кампанията за набиране на финансиране за „Северен поток“ 2

Работата по привличането на заемен капитал за разширението на „Северен поток“ е започнала, съобщи финансовият директор на проекта Пол Коркоран, цитиран от руската информационна агенция ТАСС.

По негови думи проектната компания е избрала финансови и юридически съветници, които да представят проекта.
Коркоран отчете още, че тече оценка по търга за избор на фирмата, която ще полага тръбите.

Шест компании са заявили участие в процеса, но финансовият директор отказа да даде повече подробности, докато процедурата не бъде финализирана.

Разширението на „Северен поток“ беше обявено през лятото на миналата година. Акционери в проекта са руската „Газпром“, която държи 50%, Uniper, Shell, OMV, BASF чрез дъщерната си фирма Wintershall, както и френската Engie – всяка с по 10%.

Изграждането на новия газопровод обаче е силно критикувано от държави в Централна Европа. Срещу проекта се изказват и комисарят по въпросите на енергетиката Мигел Ариас Канете, както и комисарят по въпросите на енергийния пазар Марош Шефчович. Според тях още две тръби, свързващи Русия и Германия, ще повишат зависимостта на ЕС от руския природен газ.

Критиците на „Северен поток“ 2 настояват още, че проектът е политически и цели заобикалянето на Украйна. Москва обаче настоява, че има икономическа логика в изграждането на новия газопровод и доказателство за това е участието на водещи енергийни западни компании в него.

Част от финансирането, необходимо за реализацията му, ще бъде набрана от пазара, което също подсказва, че проектната компания се надява инвеститорите да отчетат нуждата от подобно съоръжение. 

По "Северен поток" 2 в Европа ще влизат 55 млрд. куб. метра природен газ годишно, сочат още плановете. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:59 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още