IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Канете: "Северен поток" 2 няма да подобри сигурността на доставките на газ в ЕС

Германия се опитва да преодолее негативизма срещу проекта с идеята той да бъде реализиран, ако транзитът през Украйна продължи

14:15 | 10.05.16 г. 17
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Проектът за разширението на "Северен поток" няма да подобри сигурността на доставките на природен газ, коментира комисарят по въпросите на енергетиката Мигел Ариас Канете по време на дебат за проекта в Европейския парламент (ЕП). Изказването му беше излъчено във видеосистемата на Европейската комисия (ЕК).

Пред европейските депутати той посочи, че новият газопровод няма да даде достъп до нови доставчици на суровината, а ще увеличи капацитета за износ на природен газ от Русия в ЕС. С него всъщност ще бъдат съкратени пътищата на суровината до Европа, защото плановете са със "Северен поток" 2 да бъде прекратен транзитът през Украйна, посочи още Канете.

Разширението на "Северен поток", както всички останали инфраструктурни проекти, трябва да отговаря на всички европейски правила в областта на енергетиката и околната среда, подчерта комисарят по време на дебата.

Европейски депутати изразиха своята загриженост за проекта и настояха ЕК да го спре, допълват от пресслужбата на ЕП. Според тях "Северен поток" 2 не е икономически изгоден, а отразява само геопотилически мотиви.

Още преди дни най-голямата партия в ЕП - Европейската народна партия (ЕНП), се изказа остро срещу разширението на "Северен поток", посочвайки че проектът не отговаря на основните европейски принципи. Газопроводът получи сериозни критики и от страна на държавите в Източна Европа, от САЩ и от Украйна, посочва EurActive.

Позицията на тези страни не е учудваща, защото "Северен поток" 2 би засегнал техните интереси по един или друг начин. Критиките от страна на ЕНП обаче са неочаквани, защото идват от един един от големите съюзници на германския канцлер Ангела Меркел, допълва изданието.

"Северен поток" 2 е срещу принципите на външната политика на ЕС, сигурността и целите на европейското сътрудничество със съседни държави като Украйна, Молдова, Беларус, посочва в свое писмо до енергийния комисар Канете председателят на парламентарната група на ЕНП Манфред Вебер.

Германия се опитва да преодолее негативизма срещу "Северен поток"2. Преди време Берлин посочи, че проектът ще удвои доставките на газ за страната, но ще бъде допуснат само ако Русия не прекрати транзита през Украйна и доставките за Източна Европа.

Канете посочи пред ЕП, че Комисията се е свързала с властите в Германия и очаква да получи цялата необходима информация, за да изготви оценка на проекта.

В "Северен поток" 2 главен акционер е „Газпром”, който ще държи 51% от капитала на новия проект. Останалите дялове си делят E. On, Shell, OMV и BASF (Wintershall) - с по 10%, както и френската Engie, бившата GdF Suez, която ще държи останалите 9%. Целта е до 2019 г. да се удвои капацитета на съществуващия в момента газопровод между Русия и Германия по дъното на Балтийско море.

Руската позиция е, че проектът е икономически, а не политически мотивиран. Доказателство за това според Москва е участието на големите енергийни компании, които са се ангажирали с реализацията му. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

10
rate up comment 4 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
За тебе определено са по читави...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 1
Ironhorse
преди 7 години
Виждаш ли, дори бежанците са по-читави от руснаците хахахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
Абе интересна работа ...европейският бизнес/ предимно немския / колко време ше търпи простотията на европолитиците...баси и измислените санкции срещу Русия , баси американския диктат ...айде америка ше ви подвърже да се греете на газ от Катар кога цъфнат налъмите , америката е по развалянето ...Коня да се грее на идеите си !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 7
Ironhorse
преди 7 години
От Крим никой не може да напусне, нито да влезе (затвор), докато в България, всеки български гражданин може да пътува където си поиска и то в повечето страни без виза, за разлика от крепостника руснак. Там Путин казва кой може да пътува, че и къде (справка заповедта към така наречените силовики). Да не говорим, че Кремъл се разпорежда къде ще летуват руснаците. През 2016 са решили да ги изтърсольят към нас, защото в Египет и Турция ще ги избият.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 6
0pk
преди 7 години
Ухахах ихахах, ама не се е обезлюдил полуострова под диктатурата, докато у нас при процъфтяваща демокрация населението се изнесе. Не са измерели от глад също така, пък за липсата на ток трябва да питаме в демократизиращата се Усраина, щото той от там идваше тока.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 11
Ironhorse
преди 7 години
Не с теб се разбрахме да пишеш пак, когато петрола се вдигне над 80 $ за барел.Точно ти кълнеше, като изказах мнения че петрола ще поевтинее до 30 - 40 $ за барел.Айде у лево и право в Кремъл.И защо дращиш на западна техника, в западна система, за да хвалиш "постиженията" на източна сатрапия, която дори не може да си изхрани населението, а внася храни. Последно щеше от Венецуела, ама те пък спряха да работят и ток има всяка сряда от 08:00 до 08:30 да чуят Мадуро, колко е преуспял социализма.Хахахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 10
Ironhorse
преди 7 години
Хахахах мир ...А ток и храна има ли ?!ХахахахаВ Крим има диктатура и никаква демокрация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 5
0pk
преди 7 години
Видяхме ние какво стана - в Крим където го взе Русия има мир, в източна Усраина птките от Киев вече втора година война водят. А ти какво виждаш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 10
Ironhorse
преди 7 години
САЩ и ЕС се разбраха наскоро за изграждане на южен газов коридор, който да изолира русия. Част от този коридор е интерконектора с Гърция.Този коридор е замислен да поема транзит на газ и да го докарва до Източна Европа от няколко източника : Азербайджан, Иран, Израел и Кипър.Дори русия и турция да саботират частта за Азербайджан и Иран, няма как да спрат реализацията за Кипър и Израел.А Северен поток 2, няма да има, понеже русия каквито и гаранции да даде, за да продължи трансита през Украйна, не струват и хартията на която са подписани.русия с Будапещенския договор, призна целостта на Украйна и гарантира нейната териториална цялост, в замяна Украйна да предаде на русия всичките си ядрени оръжия.Видяхме 2014 какво стана в Крим и Източна Украйна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 5
aldy
преди 7 години
Ами да прекъснат тогава и "Северен поток 1". За какво им е да са зависими от вандалите в Русия, че да й пълнят и джоба? Да си внасят газ от Щатите и от всякъде другаде, но не и от Мечката. И Щатите да откажат унизителното закупуване на ракетните двигатели РВ-180. Да, ама не. Интересът клати фесът. Със "Северен поток 2" Германия ликвидира Окраината и поставя в шах няколко заспали държавици, между които и нашата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още