fallback

Юнкер и Камерън с "учтив и приятелски разговор"

ЕК настоява за бързо задействане на чл. 50 от страна на Лондон

16:04 | 27.06.16 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и британският премиер Дейвид Камерън са имали "учтив и приятелски" телефонен разговор в петък, съобщи днес на пресконференция говорител на комисията, цитиран от БТА.

По неговите думи в разговора Камерън „благодарил за приноса на комисията в навечерието на референдума", довел до решение за напускането на ЕС от Великобритания. ЕК не е свикала референдума, последиците са за онези, които го свикаха, коментира говорителят в отговор на въпрос дали Юнкер ще подаде оставка. 

Очакваме бързо уведомление по чл. 50 от договора за ЕС и няма да има преговори за бъдещите отношения между Общността и Лондон без това уведомление, допълни говорителят. Той отбеляза, че утре Юнкер и Камерън отново ще се срещнат, като преди това председателят на ЕК ще направи обръщение пред Европейския парламент.

Говорителят уточни, че еврокомисарите ще обсъдят въпроса с британския референдум късно днес следобед, но това няма да бъде единствената точка в дневния им ред, защото те ще разискват също теми от областта на миграцията, икономиката, външната политика. Заети сме с прилагането на политиката, определена от Европейския съвет и Европейския парламент, каза говорителят.

За днес е насрочена среща на Юнкер с американския държавен секретар Джон Кери, съобщи той. Довечера председателят на ЕК ще разговаря с председателя на Европейския съвет Доналд Туск и с украинския президент Петро Порошенко. 

По повод оставката на британския еврокомисар Джонатан Хил говорителят коментира, че това е лично решение, което прави чест на "джентълмена" Хил. Говорителят потвърди, че Хил е подал оставка с писмо до Юнкер, както и че Юнкер е настоявал той да не прави това. Междувременно стана ясно, че Джонатан Хил ще напусне поста си на 15 юли. "Ценим високо работата на комисар Хил и със съжаление можем да съобщим, че той ще напусне поста си на 15 юли. Пълномощията му ще бъдат поети от заместник-председателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис", каза говорителят на ЕК Схинас.

Същевременно тъй като Великобритания остава член на ЕС до приключване на преговорите за излизането й, на Лондон ще бъде предложено да издигне нова кандидатура за еврокомисар. Всички британски граждани, работещи в европейски институции, "са на първо място европейски чиновници и спрямо тях в пълен обем ще бъдат изпълнени всички социални и финансови задължения, допълни говорителят. В европейските институции, където длъжностите се разпределят по квотен принцип между страните членки, според различни оценки работят до 1500 британски граждани. Хил, който ръководеше ресора "финансова стабилност, финансови услуги и капиталови пазари", подаде оставка на 25 юни, след като сънародниците му гласуваха за напускане на ЕС. Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер незабавно прие оставката.  

Всичко за развитията след британския референдум четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:31 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още