IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Brexit засега не отказва EDF от участие в АЕЦ "Хинкли Пойнт"

Окончателното инвестиционно решение ще бъде взето през есента

11:13 | 06.07.16 г.
Brexit засега не отказва EDF от участие в АЕЦ "Хинкли Пойнт"

Френската енергийна компания EDF не се отказва от проекта за изграждане на ядрената електроцентрала в Хинкли Пойнт въпреки вота на британците за напускане на ЕС. Това става ясно от коментари на ръководителите на компанията, цитирани от Natural Gas Europe.

Окончателното инвестиционно решение ще бъде взето през септември, допълва изданието.

Проектът за АЕЦ „Хинкли Пойнт“ обаче среща други трудности, макар и да е подкрепян от британските власти. Проектът получи държавна подкрепа с гарантиране на цената на произвежданата електроенергия. Централата ще струва милиарди, а в същото време газовите централи в момента са много по-изгодни – изграждането им е по-евтино, а ниската цена на природния газ гарантира и по-ниски цени за потребителите.

Освен това технологията, която ще бъде използвана за реакторите още не е тествана и няма друг работещ реактор в света, допълва още изданието. Това също буди голямо недоверие в проекта. За EDF обаче плановете за изграждането на централата заслужават допълнително обмисляне. Окончателното решение ще е на борда на директорите на компанията по-късно през есента.

След резултатите от референдума на 23 юни вече се появиха опасения за свиване на инвестициите във Великобритания и особено в енергийния сектор. Неясното бъдеще поставя под въпрос и развитието на петролни и газови проекти.

Ръководството на EDF е категорично – решението на британците няма да промени фундаментално бъдещето на проекта. От синдикалните организации в компанията обаче вече се чуха призиви за забавяне на проекта.

Централата в Хинкли Пойнт ще е част от критичната енергийна инфраструктура във Великобритания. Плановете са, когато заработи през 2025 година, тя да произвежда около 7% от електроенергията, потребявана в страната, припомня Financial Times. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:02 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още