fallback

ЕК одобри 6,7 млрд. евро за транспортна инфраструктура по "Свързана Европа"

Сред одобрените проекти е модернизацията на жп отсечката между Костенец и Септември

18:06 | 08.07.16 г. 2

Европейската комисия (ЕК) одобри 195 транспортни проекта, които ще получат финансиране от Механизма за свързване на Европа. Европейските средства за тези проекти са общо 6,7 млрд. евро, като очакванията на Брюксел са, че те ще привлекат и допълнително публично-частно финансиране на стойност 9,6 млрд. евро.

Сред одобрените проекти е и модернизацията на жп участъка между Костенец и Септември. Прогнозната стойност на дейностите по него от българска страна е за 184,6 млн. евро, но оценката на европейските институции, че ще костват 178,2 млн. евро. Европейското финансиране ще бъде за 151 млн. евро, е видно от публикувания на страницата на ЕК списък.

От Брюксел уточняват, че одобрените проекти са част от основната трансевропейска мрежа (TEN-T).

В ЕК бяха получени 406 предложения за финансиране. Поканата за набиране беше изпратена през ноември 2015 година. Поисканото финансиране от почти 12,5 млрд. евро обаче значително надвишава наличните ресурси.

По тази причина експертите са подбрали проекти, за които преценката е, че са с най-висока европейска добавена стойност. В същото време е гарантирано и балансираното разпределение на средствата по местоположение и по видове транспорт.

Решението на ЕК трябва да бъде потвърдено и от Координационния комитет по Механизма за свързване на Европа. Очаква се окончателно да стане ясно за разпределението на средствата в края на юли.

Бюджетът на Механизма за новия регулаторен период 2014 година – 2020 година е 24,05 млрд. евро.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:45 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още