IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК одобри 6,7 млрд. евро за транспортна инфраструктура по "Свързана Европа"

Сред одобрените проекти е модернизацията на жп отсечката между Костенец и Септември

18:06 | 08.07.16 г. 2
ЕК одобри 6,7 млрд. евро за транспортна инфраструктура по "Свързана Европа"

Европейската комисия (ЕК) одобри 195 транспортни проекта, които ще получат финансиране от Механизма за свързване на Европа. Европейските средства за тези проекти са общо 6,7 млрд. евро, като очакванията на Брюксел са, че те ще привлекат и допълнително публично-частно финансиране на стойност 9,6 млрд. евро.

Сред одобрените проекти е и модернизацията на жп участъка между Костенец и Септември. Прогнозната стойност на дейностите по него от българска страна е за 184,6 млн. евро, но оценката на европейските институции, че ще костват 178,2 млн. евро. Европейското финансиране ще бъде за 151 млн. евро, е видно от публикувания на страницата на ЕК списък.

От Брюксел уточняват, че одобрените проекти са част от основната трансевропейска мрежа (TEN-T).

В ЕК бяха получени 406 предложения за финансиране. Поканата за набиране беше изпратена през ноември 2015 година. Поисканото финансиране от почти 12,5 млрд. евро обаче значително надвишава наличните ресурси.

По тази причина експертите са подбрали проекти, за които преценката е, че са с най-висока европейска добавена стойност. В същото време е гарантирано и балансираното разпределение на средствата по местоположение и по видове транспорт.

Решението на ЕК трябва да бъде потвърдено и от Координационния комитет по Механизма за свързване на Европа. Очаква се окончателно да стане ясно за разпределението на средствата в края на юли.

Бюджетът на Механизма за новия регулаторен период 2014 година – 2020 година е 24,05 млрд. евро.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 5
крас
преди 7 години
"ПРОЕКТ" КОЙТО Е ТИПИЧЕН ПРИМЕР ЗА БАНДИТИЗЪМ И ГРАБЕЖ И КОЛОНИАЛНИ ЗАВИСИМОСТИ !!"Прогнозната стойност на дейностите по него от българска страна е за 184,6 млн. евро, но оценката на европейските институции, че ще костват 178,2 млн. евро. Европейското финансиране ще бъде за 151 млн. евро"Какво ще "МОДЕРНИЗИРАТЕ" на този нямащ и 24 КИЛОМЕТРА действаща ЖП линия бе ЕВРОПЕЙСКИ БАНДИТИ, какви са тези 178 мил ? бе господа дупеблизци ??По 7,4 мил.? на километър!!!!Спечелилият търга естествено , че ще е европейска фирма /НАЙ ВЕРОЯТНО НЕМСКА/ПОДИЗПЪЛНИТЕЛЯ ЩЕ СА БЪЛГАРСКИ КРАТУНЧОВЦИ НА КОИТО ЩЕ ПЛАТЯТ НАЙ МНОГО 10% ОТ СТОЙНОСТА НА ПРОЕКТА!!На това му се казва износ на капитали от слаборазвити държави!!!ДОКОГА С ТЕЗИ КОЛОНИАЛНИ ЗАВИСИМОСТИ БЕ ХОРА?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 5
aldy
преди 7 години
Тези 6.7 млрд евро изглежда са доста пари за един ЕС и за Европа и нищо, за нашите лакоми нищоправци. С бездействието си, да не кажа нещо по-силно, те натресоха сумарни загуби за обрулената ни държавица от над 12 млрд лева, но величественото спокойствие и пълното мълчание по случилото се показват, че за нас това са дребни джобни пари за някои. Вероятно имащи отношение към това спокойствие и мълчание.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още