IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Около 90 души са загинали при опита за военен преврат в Турция*

Лицата, отговорни за опита за преврат, ще бъдат наказани най-сурово, заяви Ердоган

06:50 | 16.07.16 г.
<p>
	Турският президент&nbsp;Реджеп Тайип Ердоган направи обръщение по повод опита за преврат.<em>&nbsp;</em><em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган направи обръщение по повод опита за преврат. Снимка: Ройтерс

Около 90 души са загинали в опита за военен преврат в Турция, а ранените са 1154, съобщи Анадолската агенция, цитирана от Ройтерс.

Нямаме информация за пострадали български граждани на територията на Турция, каза премиерът Бойко Борисов след съвещание с шефове на служби, на което присъстваха и министрите на отбраната и на външните работи, предаде БТА.

С тревога следим всичко, което се случва в Турция и се опитваме да се погрижим за всички български граждани там, посочи Борисов.

Той припомни, че са затворени от турска страна трите КПП-та, както и че от българска страна е усилена охраната на границата. Готови сме да окажем подкрепа на всеки български гражданин, като настояваме никой да не пътува за Турция, посочи още премиерът.

Над 1500 души са арестувани за опита за държавен преврат в Турция.

Според Ал Джазира в пуча са участвали 400-500 офицери с чинове полковник и подполковник. Йълдъръм съобщи, че е убит генерал, участвал в опита за преврат.

Йълдъръм нареди да бъдат сваляни всички самолети, излитащи от базата в Ескишехир, която бе превзета от пучистите.

Същевременно в небето над Анкара продължават да летят на ниска височина хеликоптери. След обстрела на сградата на парламента те нанесоха удари по казарми на жандармерията в града.

Върху сградата на парламента в Анкара бяха хвърлени две бомби. В сблъсъците загинаха най-малко 17 полицаи. Шестима цивилни загинаха при стрелба в Истанбул.

Рано сутринта бе съобщено, че международното летище "Ататюрк" в Истанбул възобновява работа. Всички полети ще се изпълняват по разписание от 06.00 часа местно време, съобщи Анадолската агенция, позовавайки се на изявление на Турските авиолинии, предаде ТАСС.

Първият полет след прекъсването на работата на летището беше на самолет на "Турските авиолинии" от Лондон, който се приземи на на летище "Ататюрк" в 5.45 часа местно време, съобщи ТАСС.

Междувременно турските власти затвориха Босфорския пролив в Истанбул за движение на танкери от съображения за сигурност, съобщи Ройтерс. Цитиран от агенцията очевидец съобщил, че не вижда никакъв трафик в южната част на пролива днес призори.

Опитът за преврат в Турция се провали, заяви вицепремиерът Мехмет Шимшек в интервю за CNN.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че ще остане с народа си и няма да ходи никъде, часове след опита за преврат срещу него, предаде Ройтерс.

В турските въоръжени сили ще бъде извършено прочистване след предприетия опит за военен преврат, съобщиха информационните агенции, които цитират изказване на президента пред внушително множество негови привърженици на летището в Истанбул сред завръщането му в мегаполиса.

Нито една сила не е над народа и отговорните за бунта ще получат необходимия отговор, от която и институция да са, каза Ердоган.

Лицата, отговорни за опита за преврат, ще бъдат наказани най-сурово, заяви още той. По думите му опитът за преврат бил насочен против единството и с сплотеността на нацията, но е бил обречен.

Ердоган нарече опита за преврат "предателство" и "измяна на родината".

Той заяви, че в началото на опита за преврат се е намирал на почивка в Мармарис. Той твърди, че самолети на пучистите са се опитали да бомбардират резиденцията, в която е почивал, след като я е напуснал.

* Информацията за броя на жертвите е актуализирана към 10:43 ч.

Според Ердоган някои от военните са получили заповеди от Пенсилвания, където живее ислямският проповедник Фетхуллах Гюлен.

Същевременно базирана в САЩ организация, близка до Гюлен, отрече да е замесена в опита за преврат. "Осъждаме всякаква военна намеса във вътрешната политика на Турция", се казва в декларация на организацията, цитирана от Ройтерс. 

Турски медии съобщават за продължаващи сблъсъци в Истанбул и Анкара, часове след като президентът Реджеп Тайип Ердоган обяви, че е бил пресечен опит за военен преврат, съобщи ДПА.

Спорадични изстрели се чуват в Истанбул около офисите на националната телевизия ТРТ, а полицейски автомобил е бил ударен от танк на пучистите, съобщи телевизия Ен Ти Ви.

В Анкара рано тази сутрин се чуват изстрели от леки и тежки оръжия, съобщил в Туитър чуждестранен журналист.

Военен самолет е хвърлил бомба край президентския дворец в Анкара, предаде Франс прес.

Военен хеликоптер, използван от пучистите, е свален в предградията на Анкара, съобщи Анадолската агенция, цитирана от БТА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още