IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анкара: Австрия е разсадник на расизъм

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу определи изказването на австрийския канцлер Кристиян Керн за прекратяване на преговорите като "ужасно грозно"

14:31 | 05.08.16 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	Турският външен министър Мевлут Чавушоглу. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Турският външен министър Мевлут Чавушоглу. Снимка: Ройтерс

Нови искри прехвърчаха в избухналия сериозен политически спор между Турция и Австрия заради искането на австрийския федерален канцлер Кристиян Керн преговорите за присъединяването на югоизточната ни съседка към Европейския съюз (ЕС) да бъдат прекратени.

Днес турският външен министър Мевлют Чавушоглу определи изказването на Керн като „ужасно грозно“ и енергично се противопостави на него. „Австрия се превърна в център на радикалния расизъм“, заяви министърът пред TGRT Haber.

Вчера на австрийското изказване реагира министърът по европейските въпроси на Турция Омер Челик, който обвини канцлера на централноевропейската страна от социалдемократическата партия, че е използвал дясноекстремистки думи. „Притеснително е, че коментарите му звучат като тези на крайната десница", каза той, намеквайки за позициите на дясната популистка партия FPÖ в Австрия. Фактът, че Керн пада във „враждебни към Турция дискурси", е "тревожен", добави Челик.

Впоследствие отношение взе и австрийският външен министър Себастиян Курц. В Twitter той отхвърли критиките на турския министър. Страната трябва да си напише домашното и да е умерена в избора на думи и действия, каза той.

 

В интервю за обществената телевизия  ORF Керн заяви, че преговорите за присъединяване на Турция са се превърнали в „дипломатическа фикция“. По думите му в продължение на десетилетия страната няма да се присъедини към общността. „Ще настояваме за алтернативна концепция“, заяви Керн, намеквайки за неформалната среща на върха на ЕС, която ще се проведе на 16 септември в Братислава.

Още в четвъртък обаче председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер се противопостави на искането на Керн. 

В интервю за германската обществена телевизия ARD Юнкер разкритикува австрийския канцлер. В интервюто си Юнкер заяви, че не е полезно да се сигнализира на Турция едностранчиво за възможен край на разговорите. „Не става така, това трябва да бъде решено от всички страни членки и то единодушно“, подчерта той. Към момента обаче той не вижда подобна възможност.

Юнкер заяви също така, че ще е „сериозна външнoполитическа грешка" на Турция да се намекне, че ЕС по принцип не е готов да я приеме.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 0
STRAHO
преди 7 години
"25-годишна българка сподели потресена: "В Лондон вече ни наричат "***"! ....По думите й в Англия винаги е имало дискриминация, но сега се усеща значително повече. "===Така се държат Западняците на които се кланяш и със съгражданите ти. Те обаче си имат наШ мъШ който никога няма да го заяви докато се кланя из кралските дворове на кого ли не! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 1
DutyFree
преди 7 години
Е КАК КАТО ИСЛЯМА Е АГРЕСИВНА И ПРОПОВЯДВАЩА НАСИЛИЕ РЕЛИГИЯ !! ТОВА НЕ ГО ЛИ РАЗБРАХТЕ ДО СЕГА??? Или вие не правите такива разлики, то над 75 години геноцид са ви промили много лошо.. явно !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
studioaa
преди 7 години
Не чухме дали Австрия е разсадник на ислямофобия, а това е голям проблем...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
DutyFree
преди 7 години
http://***.dnesplus.bg/News.aspx?n=770711
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 1
DutyFree
преди 7 години
Американските власти не били удовлетворени от представените доказателства от Турция за замесеността на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен в организирането на неуспелия преврат в Турция, пише в. Уолстрийт джърнал.Според изданието заради неубедителните доказателства САЩ изглежда са по-склонни да откажат исканата от Анкара екстрадиция на Гюлен.Уолстрийт джърнал подчертава, че колкото повече турските власти, включително президентът Реджеп Тайип Ердоган, настояват, че Гюлен е подготвил преврата и трябва да им бъде предаден, толкова по-малко вероятно ставало екстрадицията да се реализира.Отбелязва се, че тези изявления на Анкара "повдигат въпроси" и карат Вашингтон все повече да се съмнява, че в Турция Гюлен ще получи честен и справедлив процес.Окончателно решение във връзка с екстрадицията не е взето и преговорите по този въпрос ще продължат няколко месеца.хА ХАХАХ НЯМА КАК ДА МИНАТ ИМПЕРАТОРСКИТЕ НОМЕРА НА ЕРДОГАН!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 2
DutyFree
преди 7 години
Много са глупави И ЕРДОГАН И ВСИЧКИТЕ МУ АГЕНТИ НЯМА КАК ДА ПОДДЪРЖАШ ТОТАЛИТАРЕН РЕЖИМ В СТРАНА СЪС 80% ИСЛЯМ , УЖАС...!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
DutyFree
преди 7 години
ХАХАХ ТОЯ ТОТАЛИТАРЕН РЕЖИМ В ТУРЦИЯ ЗАПРИЛИЧА НА РУСКИЯ, И ЦЕЛИЯТ ОСТАНАЛ СВЯТ ИМ Е КРИВ .. ХАХАХ ХНАПЪЛНО НЕКАДЪРНИ, МНОГО ЯСНО, ТИЯ СА ПОВЕЧЕ ОТ ЗЛЕ.. НЯМА НИКАКВИ ПРАВА НА ЧОВЕКА ... А ИНАЧЕ ДЪРЖАВИ БИЛИ, ЧЕ ПРЕВРАТ ТИ ПРАВЯТ, ТОГАВА ТИ ЛИ СИ ДЕМОКРАТА В ТУРЦИЯ, КЪДЕТО ЖЕНИТЕ НЯМАТ НИКАКВО ПРАВО КАТО ЧОВЕШКИ СЪЩЕСТВА???? СМЯХ ... КАКВИ НАГЛЕЦИ МАЗНИ, САЩ, СЕГА АВСТРИЯ ИМ Е ПРОБЛЕМ, ГЕРМАНИЯ ИМ КАЗА, ЧЕ НЕ СА НА ТУРСКИ ПАЗАР.. САМО БИЛИ ДОВОЛНИ ОТ РУСКАТА ПОДКРЕПА, ЕМИ НАЛИ СА ТОТАЛИТАРНИ ***!!! ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още