fallback

"Турски поток" може да намали цената на природния газ в Източна Европа

Новият газопровод ще създаде излишък по дългосрочните договори и Турция ще предлага газ на приемливи цени за Европа, сочи анализ

21:31 | 15.08.16 г. 1

Изграждането на "Турски поток" може да се окаже от полза за държавите в Източна Европа, защото ще намали цената на природния газ. Тази хипотеза е застъпена в анализ на украинското издание "Деловая столица".

Изданието посочва, че с реализацията на "Северен поток" компаниите в Западна Европа се оказаха с излишни количества природен газ по дългосрочните договори за доставка от "Газпром". Така Киев с малко усилия за изграждане на реверсивни връзки успява да купува газ от Европа, а не директно от руския монополист.

Според анализа подобно стечение на обстоятелствата може да се очаква и при реализацията на "Турски поток". В момента Турция получава газ от Русия по два маршрута - чрез транзита през Украйна, Румъния и България и по "Син поток". С реализацията на "Турски поток" ще бъде прекратен транзитът през Украйна.

В същото време обаче Турция ще има предостатъчно количества природен газ и ще може да предложи на Източна Европа газ по реверсивни връзки на приемливи цени. Това ще има много положително влияние върху разходите на потребителите и на развитието на икономиката като цяло, пише още украинското издание.

"Турски поток" ще има малък капацитет и е малко вероятно този проект да навреди сериозно на транзитните държави на руския газ.

В анализа е посочено за сравнение, че не така стоят нещата с разширението на "Северен поток", с който капацитетът на газопровода се повишава до 110 млрд. куб. метра газ годишно. Това вече ще заплаши приходите от транзит за страни като Полша и Беларус, през чиято територия се транспортира част от природния газ за Германия.

Транзитът през Украйна към Балканите обаче и сега намалява - Румъния твърдо заявява намерения да спре вноса на руски газ от 2017 година. Северната ни съседка успява да покрие потреблението си чрез собствен добив.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:10 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още