fallback

Германия призова акционерите в "Северен поток" 2 да спазват европейските правила

Полша спъна развитието на проекта, отказвайки да регистрира съвместна компания между акционерите

10:48 | 16.08.16 г. 16

Германия призова акционерите в проекта за разширяване на газопровода „Северен поток“ да спазват европейските правила, съобщава руската информационна агенция РИА Новости.

„Северен поток“ 2 се изправи пред сериозен проблем, когато полският регулатор отказа да позволи създаването на съвместно предприятие от акционерите - „Газпром“, Engie, OMV, Shell, Uniper и Wintershall. По този начин проектът трябва да бъде осъществен само от един от партньорите – руския гигант „Газпром“.

Според Третия енергиен пакет компании, които се занимават с добив на газ, не могат да бъдат мажоритарен собственик на магистрални тръбопроводи в ЕС. Именно това условие спъна развитието на „Южен поток“ - в него „Газпром“ държеше да запази 51% от собствеността върху тръбите.

При „Северен поток“ 2 обаче руската компания беше съгласна да държи 50% от капитала на предприятието, а останалите дялове се разпределяха между петте западни компании. Отказът на Полша да регистрира съвместната компания обаче поставя проекта в нова светлина.

Как точно ще бъде реализиран проектът оттук нататък е решение на компанията, но при спазване на германското и европейското законодателство, заявяват от германското Министерство на икономиката и енергетиката по казуса.

Газовият пазар в Германия е високоликвиден и разнообразен, отбелязват още от ведомството. Антимополният регулатор в страната позволи създаването на съвместно предприятие за реализация на проекта. В Полша обаче преценката беше, че то ще наруши конкуренцията на пазара и затова искането на акционерите в „Северен поток“ 2 беше отхвърлено.

Германия поддържа диверсификацията на газовите доставки в ЕС, заявяват още германските власти. Една от възможностите е реализацията на „Южния газов коридор“, по който чрез газопроводите TANAP и TAP в Европа ще пристига природен газ от Азербайджан. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:24 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още