fallback

Заплахата, която крие "Турски поток" за Азербайджан

Шансовете са на страната на Баку, особено на фона на желанието на ЕС да диверсифицира газовите доставки, сочи анализ

09:44 | 20.08.16 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Преди седмица в Санкт Петербург се случи събитие, което е в състояние да промени значително енергийния пазар в Европа, пише в свой анализ руското издание ИноСМИ. Става въпрос за срещата между президента на Русия Владимир Путин и неговия турски колега Реджеп Тайип Ердоган.

По време на разговорите двамата се разбраха за рестарт на редица проекти, сред които газопроводът „Турски поток“ и АЕЦ Аккую.

Заплаха ли е обаче „Турски поток“ за плановете на Азербайджан да доставя природен газ в Европа? По газопровода ще потече руски газ първоначално към Турция, а след това и за Южна Европа. Тоест това е пазарът, към който се стреми и Азербайджан с осъществяването на плановете за Южния газов коридор.

Според анализите все още е рано Баку да се притеснява от руската конкуренция. На първо време Южният газов коридор и строящите се вече TANAP и TAP, имат силната „благословия“ на Брюксел. Още от самото начало Европейската комисия беше критично настроена към „Южен поток“, а настроенията към неговия наследник - „Турски поток“, не са по-добри.

Самият Путин заяви, че Москва ще има нужда от много сериозни гаранции от ЕС, преди да бъдат осъществени каквито и да било планове за доставка на газ - дали през „Южен поток“, дали през „Турски поток“.

Руският енергиен министър Александър Новак доразви тезата на руския президент и заяви след срещата в Санкт Петербург, че първата тръба на „Турски поток“ ще бъде построена много бързо – до 2019 година. По нея ще бъде доставян руски газ, предназначен за турския пазар. По втората тръба трябва да пристига суровина, която Анкара да транзитира чрез газов хъб на гръцко-турската граница към Европа. Новак е категоричен – за нея все още е рано да се говори.

В енергийните среди „Южен поток“, „Турски поток“ и TAP са конкуренти – успех на руските газопроводи поставят под съмнение европейските шансове за азербайджанския газ, и обратно, пише още ИноСМИ. Според анализа обаче шансовете са на страната на Баку, особено на фона на желанието на ЕС да намали зависимостта си от руския газ. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:56 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още