IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия и ЕК ще обсъдят развитието на големи газови проекти

Преди дни Москва и Анкара се договориха за активирането на работата по "Турски поток", "Газпром" ще натиска и за "Северен поток" 2

11:42 | 02.09.16 г.
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

В края на септември или в началото на октомври Русия и ЕК ще обсъдят реализацията на големите газови проекти - "Турски поток" и разширението на "Северен поток", както и други енергийни въпроси. Това коментира руският министър на енергетиката Александър Новак пред журналисти във Владивосток, цитиран от ТАСС.

По-рано през седмицата ръководителят на "Газпром" Алексей Милер разговаря с турския енергиен министър Берат Албайрак и двамата се разбраха за активирането на работата по "Турски поток". Турция е готова да даде разрешително за строителството на проекта, стана ясно след срещата.

Според предварителните заявки, направени от руската страна по време на разговорите на високо ниво между президентите Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган, строителството на първата тръба на "Турски поток" ще бъде безпроблемно - тя ще захранва единствено турския пазар.

За втората и евентуално следващи тръби по проекта, както и за реализацията на "Южен поток", по които трябва да бъде пренасян газ до Европа, Москва ще иска "железобетонни" гаранции от Европейската комисия, категоричен е руският президент.

По отношение на "Северен поток" 2 пък Полша спъва проекта с отказа си да регистрира съвместно дружество между акционерите в проекта. По този начин "Газпром" е основен инвеститор, което пък е нарушение на европейските правила за конкуренцията в енергетиката. Според Третия либерализационен пакет компаниите, които се занимават с добив на газ, не могат да бъдат собственици на довеждащата инфраструктура.

Преди дни Брюксел също изказа своето желание отново да е медиатор между Русия и Украйна за покупките на природен газ за зимния сезон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:08 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още