IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром" и Турция се разбраха да активират работата по "Турски поток"

Алексей Милер и турският енергиен министър Берат Албайрак обсъдиха регионални енергийни проекти в Истанбул

18:06 | 31.08.16 г. 1
<p>
	Снимка: <em>Газпром</em></p>

Снимка: Газпром

„Газпром“ и Турция се договориха да активират работата по „Турски поток“ и се подготвя междуправителствено споразумение за реализацията на газопровода, съобщи РИА Новости след срещата на „четири очи“ между ръководителя на руската газова компания Алексей Милер и турския енергиен министър Берат Албайрак.

Двамата са обсъдили още цената на руския природен газ за Турция и „енергийни въпроси от регионално значение“, допълва ТАСС, позовавайки се на говорителя на турското енергийни министерство.

Срещата между двете страни се провежда в Истанбул. Тя е следствие от подобрените икономически отношения между Москва и Анкара.

Проектът „Турски поток“ беше обсъден и по време на срещата на руския президент Владимир Путин и турския му колега Реджеп Тайип Ердоган в Санкт Петербург.

Тогава и двете страни заявиха готовност работата по газопровода да бъде подновена, но конкретни споразумения не бяха подписани. Днес в Истанбул Алексей Милер също не планира да подписва каквито и да било документи, коментират още от турското енергийно министерство.

Плановете за "Турски поток" досега предвиждат изграждането на газопровод по дъното на Черно море. Когато проектът беше обявен, тръбите бяха четири - всяка с капацитет от 15,7 млрд. куб. метра природен газ годишно. Първата тръба трябва да захранва турския пазар, а останалите - Европа. 

След срещата на Путин и Ердоган обаче стана ясно, че най-вероятно проектът ще има само две тръби. Работата по първата може да започне незабвно, но за втората, която ще обслужва ЕС, Москва се нуждае от много твърди гаранции от Брюксел. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 8
ing5rov
преди 7 години
Джо Байдън имал ли е нещо против , щото той казва коя сделка е лоша...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още