IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган: Турция е готова незабавно да реализира "Турски поток"

Енергетиката ще бъде във фокуса на разговорите между държавните глави на Русия и Турция

15:14 | 08.08.16 г. 19
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ердоган: Турция е готова незабавно да реализира "Турски поток"

Турция е готова незабавно да извърши необходимите стъпки за реализацията на „Турски поток“. Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган за руската информационна агенция ТАСС.

Неговото интервю беше разпространено часове преди предстоящата среща между държавните глави на Русия и Турция, която ще се проведе в Санкт Петербург. Очакванията на анализаторите са, че сред основните теми на разговорите между Владимир Путин и Ердоган ще бъде енергетиката – проекта за газопровод „Турски поток“ и АЕЦ „Аккую“.

Ердоган е категоричен, че спънки пред „Турски поток“ няма и подчертава колко е важно икономическото партньорство между Русия и Турция.

„По данни от края на юли 2016 година обемът на природния газ, внасян от Русия, е 12,5 млрд. куб. метра. Това показва колко важен икономически партньор в тази сфера е Турция“, коментира той. Почти цялото количество газ, което потребява страната идва от Русия.

От ТАСС припомнят, че „Турски поток“ беше анонсиран в края на 2014 година по време на посещение на руския президент Владимир Путин в Анкара. Тогава руският президент сложи точка на „Южен поток“ и обяви началото на неговия наследник.

Плановете предвиждат изграждането на четири тръби с капацитет от 15,7 млрд. куб. метра всяка. Трасето по дъното на Черно море донякъде повтаря това на „Южен поток“, но се отклонява към турския бряг.
Количествата газ от първата тръба трябваше да бъдат изцяло насочени към нуждите на турския пазар, а останалите – към европейските потребители.

Анализатори обаче прогнозират, че Москва няма да предостави толкова важна роля на Турция по отношение на транзита на руски газ. Затова реалистично звучи, че Русия ще се опита да построи и „Южен поток“, и „Турски поток“, но в значително орязан вариант – с по една тръба.

В последните дни и България се активизира по отношение на руските енергийни проекти. В петък се проведе телефонен разговор между премиера Бойко Борисов и Владимир Путин, на който са били обсъдени именно възможностите за реализация на „Южен поток“ и вариантите за АЕЦ „Белене“ след решението на арбитражния съд в Женева.

Турция е вторият по големина пазар на „Газпром“ в Европа, сочи справка в сайта на руския газов гигант. През 2015 година към страната са изнесени над 27 млрд. куб. метра природен газ. Част от доставките са през „Син поток“, а останалите – транзитно през територията на Украйна, Румъния и България. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

19
rate up comment 1 rate down comment 2
DutyFree
преди 7 години
http://uaposition.com/latest-news/russian-troops-attack-ukraine-61-times-in-last-day-amid-escalation/КАКВО ПРАВИ ШУТИН В УКРАЙНА, А НЕКАДЪРНИ ЧЕРВЕНИ ПРОДАЖНИЦИ !???? Russian troops attack Ukraine 61 times in last day amid escalation
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 2
DutyFree
преди 7 години
ама моля ти са ве, напълно некадърен червен продажник, НЯМА ЗНАЧЕНИЕ КАК СЕ ПИШЕ, ИМА ЗНАЧЕНИЕ, ЧЕ ВИЕ НЕ МОЖЕТЕ ДА МИСЛИТЕ И СТЕ ЧЕРВЕНИ ЗОМБИТА И БОЛНИ СЪЩЕСТВА.. ДО КОГА ЩЕ ВИ ТЪРПИМ НЕВЕЖЕСТВОТО????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 0
ing5rov
преди 7 години
Той лудият не е българин...кръстоска някаква , поммияр.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 1
julian12
преди 7 години
Пише се строИ не строЙ. Двете думи имат различно значение. Срам за България си ти малка, жалка продажна душица.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 0 rate down comment 0
panther
преди 7 години
Предлагам един облог: до месец Ердоган ще реши че Асад по принцип трябва да си ходи, ОБАЧЕ де факто ако има избори и народа реши така - Асад може да си остане на власт (айде от Ердоган да мине, все пак нали и той е роб на волята на народа...). Междувременно Турция ще затегне границата със Сирия колкото може и ще спре алъш-вериша с ИДИЛ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 2
DutyFree
преди 7 години
хм .. каквото и да намерят, се видя че с император на власт няма как да има демокрация!!????? ТАКА ЛИ Е ??? АМИ УСПЕХ С ТИЯ МИ ТИ ДИКТАТОРИ..НИТО ЖЕНИТЕ В ТУРЦИЯ ИМАТ ПРАВА, НИТО В РУСИЯ ИМА ВЪОБЩЕ НЯКАКВИ ТАКИВА.. НЯМА ОПРАВИЯ !!! УЖАС..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 3
DutyFree
преди 7 години
АМИ ТИЯ ПАРИ ИЗТИЧАТ , ЗАРАДИ КАПАНИТЕ НА ТРОИЙНАТА ЛАМЯ И ТЯ ЩЕШЕ ДА СТРОЙ, НО УВИ .. ПАДНА, НО ПЪК РАЗДАДЕ МИЛИАРДИТЕ НА ДОГАН И ПЕЕВСКИ И ОБРЪЧИТЕ ИМ ОТ ФИРМИ ,ЗАТОВА СЕГА ИМАШЕ КТБ!!!!КАК Е КАК ГО РАЗБРА ТОВА??? И НЕ СА НИ НУЖНИ ТАКИВА НОВИ МОНОПОЛИ, ЕНЕРГИЯ И ЗА НЯКОЛКО МИЛИАРДА МОЖЕМ ДА ДОБИЕМ, ОТ СЛЪНЦЕ ВЯТЪР И ВОДА... НО КАК НА ВСИЧКИ В ТАЗИ СМЕШНА ПРОДАЖНА ДЪРЖАВА, НЕ ВИ ДОЙДЕ НА АКЪЛА.????? МНОГО ЗЛЕ .!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 0
Hahoto
преди 7 години
Впрочем най-важното от срещата между Ердоган и Путин ще е дали ще намерят допирни точки в Сирия. Ако двете страни успеят да се споразумеят за "ябълката на раздора" им, а това ще си проличи бързо. То тогава ще има една съвсем нова картина на ситуацията и фигурите на шахматната дъска ще са подредени съвсем по ново му.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 1
Hahoto
преди 7 години
За Южен поток драпат най-много италианците и те като Германците се чудят как да заобиколят Украйна като транзитираща страна, застрашаваща доставките им по политически причини. Южен и Северен поток са диверсифицирани алтернативи на доставка на руския газ. Нещо не пречи да се строи Набуко, Мамбуко и друго, стига да излиза сметката по тефтер накрая. Руснака дава нишани за Южен поток, нашите ако са умни ще си изиграят картите добре, ако ли не пак ще го прецакат за някоя комисионна от САЩ или ще прецакат държавата за някоя комисионна от Русия с по-неизгодни условия. Иначе южен поток си мирише на пари от всякъде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 1
redcretin
преди 7 години
Язък, таман се позакрепи след преврата бай Ердо - сега пак ще го лашнат ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още