IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възможна ли е реализацията и на "Южен поток", и на "Турски поток"?

Москва няма интерес от строителството на "Турски поток" в пълен обем, смята анализатор

12:30 | 04.08.16 г. 6
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Русия може да изгради едновременно и „Южен поток“, и „Турски поток“, макар и в доста "съкратена“ версия. Това пише азербайджганското издание Trend в свой анализ.

По този начин Москва ще може да реализира плановете си да заобиколи Украйна като транзитна страна на природния газ, допълва изданието.

Според Катя Яфимава от Оксфордския институт по енергийни изследвания "затоплянето" на отношенията между Турция и Русия отново ще постави на масата за преговори изграждането на „Турски поток“. „Има добра перспектива за реализация на този проект към 2020 г., не по-рано“, казва още тя.

Според анализатора обаче „Газпром“ ще изгради само една тръба от газопровода с капацитет от 15,75 млрд. куб. метра. По нея ще бъдат доставяни нужните количества газ за турската икономика.

Според нея Москва няма да изгради втора тръба, каквито бяха първоначалните планове, за да не засилва ролята на Анкара на газовата карта на Европа.

Яфимава е убедена, че ще има още една тръба през Черно море - „Южен поток“. Първоначално плановете бяха газопроводът да има четири тръби с общ капацитет от 63 млрд. куб. метра годишно.

Анализаторът подчертава, че „орязаният“ проект ще има по-големи шансове да получи одобрение от Европейската комисия, защото така Южна Европа ще има доставки на природен газ и част от транзита през Украйна ще бъде съхранен.

Въпросът за „Турски поток“ със сигурност ще бъде тема по време на предстоящата среща между президента на Русия Владимир Путин и на Турция Реджеп Таийп Ердоган. Двамата ще разговарят на 9 август в Санкт Петербург.

Проектът беше замразен в края на 2015 г. след свалянето на руски боен самолет от турските военновъздушни сили. Това доведе до прекратяване на икономическите взаимоотношения между двете страни. Преди месец обаче турският президент се извини на Москва за инцидента и връзките между Кремъл и Анкара се възстановяват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 18 rate down comment 9
Ironhorse
преди 7 години
Нито Южен нито Турски пАток ще има.Просто русия няма пари и второ, пазара на енергия толкова бързо се променя, че никой не знае какво ще бъде след 5, камо ли 10 години.Инвестициите за тези пАтоци са огромни и поради включените подкупи.Ако прочетете условията на руснаците за Южен пАток, които за малко да подпише предателя Орешарски, ще видите че самите руснаци отчитат този факт. Но риска го прехвърлят върху нас. Засега само пробват де..Но предатели бол.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 5
lyusien
преди 7 години
Vsichko e vasmogno na tozi svat
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 14
ing5rov
преди 7 години
Защо тогава турчинът ше ходи в Русия...ако беше обратното щеше да имаш много право .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 14
bgMan
преди 7 години
Путин много лесно кляка и се навежда пред турчина.Що така?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 21
power grid
преди 7 години
Не ще много акъл да се разбере че Турски поток преебава България и Румъния като транзитни държави.Капацитета на Турски поток ще е малко над потреблението на Гърция и Турция.А Южен поток ще е с по малък капаците.Ние понеже сме *** много скоро ше духаме супата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 15
ing5rov
преди 7 години
Всичко е възможно , особено ако се заобиколи американското посолство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още