IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проектната компания за "Северен поток"2 ще иска разрешително за строеж от Швеция

Швеция вече изрази своите резерви към проекта

21:49 | 08.09.16 г.
Автор - снимка
Създател
Проектната компания за "Северен поток"2 ще иска разрешително за строеж от Швеция

До две седмици проектната компания Nord Stream 2 ще подаде искане за строителството на разширението на "Северен поток" в Швеция, съобщи РИА Новости, позовавайки се на свои източници в компанията.

Шведският външен министър Маргот Валстрьом вече коментира, че страната не подкрепя проекта, но правителството ще разгледа искане за строителството на газопровода, ако такова постъпи.

Валстрьом е категорична, че Швеция ще си сътрудничи с останалите държави от ЕС, както и с ЕК, за да бъде сигурна, че всички изисквания в европейското законодателство ще бъдат спазени.

"Северен поток" 2 предвижда изграждането на още две тръби по дъното на Балтийско море с общ капацитет от 55 млрд. куб. метра годишно. 50% от проекта трябва да е в ръцете на "Газпром", а останалите дялове ще държат OMV, BASF, Engie, Shell и  Uniper.

Създаването на съвместната компания, която да отговаря за проекта, беше одобрено от германските регулаторни органи. Полският регулатор обаче отказа да даде разрешение с мотива, че проектът ще наруши конкуренцията на газовия пазар в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още