fallback

Дейселблум: Лятото свърши и Гърция трябва да ускори реформите

Финансовите министри от еврозоната обмислят и как Испания да приложи правилата, за да се справи с прекомерния си дефицит

13:16 | 09.09.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Гърция трябва да ускори прилагането на реформите, договорени като част от спасителната програма за страната, заяви днес ръководителят на Еврогрупата Йерун Дейселблум, цитиран от DPA. Според него страната е направила много малко през лятото, допълва БТА.

Днес темата за Гърция и новият транш от 2,8 млрд. евро по спасителната програма ще бъдат дискутирани от финансовите министри на еврозоната. В Атина са оптимисти, че ще приключат с поетите ангажименти до края на септември и ще получат новия паричен транш до октомври.

През лятото разбира се е направено твърде малко, но това е обяснимо, смята обаче Дейселблум. „Всеки се нужда е от почивка, но сега скоростта трябва да бъде увеличена“, заяви той пред журналисти в Братислава.

Гърция получи 7,5 милиарда евро през юни като част от първия транш по третата спасителна помощ. Определеният размер на този транш е 10,3 млрд. евро.  Още в началото на лятото кредиторите съобщиха, че ще отпуснат оставащите 2,8 млрд. евро след реформи по отношение на фонда за приватизация, в енергийния сектор и банковото управление. „Надявам се в края на месеца да видим много по-голям напредък“, посочи още Дейселблум.

Министрите на финансите от еврозоната заявиха днес, че Испания и Португалия трябва да се справят с прекомерния си бюджетен дефицит, макар че двете страни избегнаха глобите през юли за нарушаване бюджетните правила на ЕС, посочва Ройтерс.

Очаквам много кратка дискусия и особено ефективни действия от португалския и испанския ни колега, посочи пред репортери преди срещата словашкият министър на финансите Петер Кажимир, чиято страна е ротационен председател на ЕС до края на годината.

По препоръка на Европейската комисия ЕС реши да не наказва Мадрид и Лисабон за това, че не са свели бюджетния си дефицит под 3% от брутния си вътрешен продукт, каквито са правилата на ЕС.

Решението, което обаче бе взето, след като подобна снизходителност бе проявена и към редовния нарушител на бюджетните правила – Франция, през миналата година. Това вече води до съмнения дали бюджетните правила на ЕС, които бяха затегнати при неотдавнашната дългова криза, някога ще бъдат приложени.

Според правилата Испания и Португалия трябва да вземат ефективни мерки за намаляване на бюджетния си дефицит до 15 октомври, когато е и крайният срок за представяне пред ЕК на проектобюджетите за 2017 на страните от еврозоната.

Тъй като Испания е с временно правителство, което не може да прави бюджетни предложения със задължителен характер министрите днес ще обсъдят как правилата могат да се приложат в този случай.

Ще обсъдим процедурната страна на нещата, какво трябва да направи правителството, когато е временно, заяви пред репортери Дейселблум. Той отбеляза обаче, че рано или късно Мадрид трябва да се справи с дефицита. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:24 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още