IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дейселблум: Лятото свърши и Гърция трябва да ускори реформите

Финансовите министри от еврозоната обмислят и как Испания да приложи правилата, за да се справи с прекомерния си дефицит

13:16 | 09.09.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Дейселблум: Лятото свърши и Гърция трябва да ускори реформите

Гърция трябва да ускори прилагането на реформите, договорени като част от спасителната програма за страната, заяви днес ръководителят на Еврогрупата Йерун Дейселблум, цитиран от DPA. Според него страната е направила много малко през лятото, допълва БТА.

Днес темата за Гърция и новият транш от 2,8 млрд. евро по спасителната програма ще бъдат дискутирани от финансовите министри на еврозоната. В Атина са оптимисти, че ще приключат с поетите ангажименти до края на септември и ще получат новия паричен транш до октомври.

През лятото разбира се е направено твърде малко, но това е обяснимо, смята обаче Дейселблум. „Всеки се нужда е от почивка, но сега скоростта трябва да бъде увеличена“, заяви той пред журналисти в Братислава.

Гърция получи 7,5 милиарда евро през юни като част от първия транш по третата спасителна помощ. Определеният размер на този транш е 10,3 млрд. евро.  Още в началото на лятото кредиторите съобщиха, че ще отпуснат оставащите 2,8 млрд. евро след реформи по отношение на фонда за приватизация, в енергийния сектор и банковото управление.
„Надявам се в края на месеца да видим много по-голям напредък“, посочи още Дейселблум.

Министрите на финансите от еврозоната заявиха днес, че Испания и Португалия трябва да се справят с прекомерния си бюджетен дефицит, макар че двете страни избегнаха глобите през юли за нарушаване бюджетните правила на ЕС, посочва Ройтерс.

Очаквам много кратка дискусия и особено ефективни действия от португалския и испанския ни колега, посочи пред репортери преди срещата словашкият министър на финансите Петер Кажимир, чиято страна е ротационен председател на ЕС до края на годината.

По препоръка на Европейската комисия ЕС реши да не наказва Мадрид и Лисабон за това, че не са свели бюджетния си дефицит под 3% от брутния си вътрешен продукт, каквито са правилата на ЕС.

Решението, което обаче бе взето, след като подобна снизходителност бе проявена и към редовния нарушител на бюджетните правила – Франция, през миналата година. Това вече води до съмнения дали бюджетните правила на ЕС, които бяха затегнати при неотдавнашната дългова криза, някога ще бъдат приложени.

Според правилата Испания и Португалия трябва да вземат ефективни мерки за намаляване на бюджетния си дефицит до 15 октомври, когато е и крайният срок за представяне пред ЕК на проектобюджетите за 2017 на страните от еврозоната.

Тъй като Испания е с временно правителство, което не може да прави бюджетни предложения със задължителен характер министрите днес ще обсъдят как правилата могат да се приложат в този случай.

Ще обсъдим процедурната страна на нещата, какво трябва да направи правителството, когато е временно, заяви пред репортери Дейселблум. Той отбеляза обаче, че рано или късно Мадрид трябва да се справи с дефицита. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:24 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 7 години
да обаче в Гърция лятото продължава повече от другаде
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още