IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврогрупата и Гърция обсъждат извършените реформи

В Атина пък се събират лидерите на държавите от Средиземноморието в търсене на социален отговор на кризата

09:36 | 09.09.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Извършените досега реформи в няколко области в Гърция ще бъдат разгледани по време на заседанието на Еврогрупата - организацията на финансовите министри от еврозоната.

От разговорите ще стане ясно дали Атина ще може да получи следващия финансов транш по третата спасителна програма, подписана през миналато лято.

Дискусиите ще се въртят основно около публичните финанси, енергетиката и новия приватизационен фонд. Оптимизацията на публичните финанси може да гарантира икономическия ръст на страната, посочват от Съвета на министрите.

Очакванията в Атина са, че страната ще може да получи следващите 2,8 млрд. евро по програмата в началото на октомври. След като приключи първия преглед по програмата в началото на лятото, Гърция си осигури общо 10,3 млрд. евро. 7,5 млрд. евро от тях вече бяха изплатени на 21 юни.

Източници на Ana Mpa в Брюксел пък коментираха, че страната е изпълнила или e напът да изпълни всички 15 изисквания, поставени в началото на лятото. 

След приключване на разговорите на 25 май, от Еврогрупата дадоха да се разбере, че през есента ще бъде анализирано как Гърция се справя с приватизацията и реформата в енергийния сектор. Изпълнението на обещаното в тези сектори ще доведе до освобождаване на останалите средства по първия транш.

Гръцкото правителство се надява след успешното приключване и на втория преглед по програмата да започне разговорите за орязване на дълга на страната. Началото на тези преговори преди края на годината ще бъде силен сигнал за пазарите за устойчивото възстановяване на страната. 

Докато Еврогрупата заседава в Брюксел, в гръцката столица премиерът Алексис Ципрас ще събере лидерите на страните от Средиземноморието - Испания, Франция, Италия, Малта, Португалия и Кипър. В Атина те ще търсят "социален" отговор на икономическата криза в ЕС. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:30 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още