IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фокс: Великобритания е твърде дебела и мързелива за търсене на нови пазари

Бизнес лидерите предпочитат да играят голф, отколкото да намират нови търговски партньори, смята британският министър на международната търговия

13:14 | 11.09.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Великобритания като търговска нация е станала „прекалено мързелива и дебела”, а нейните бизнес лидери се интересуват повече да играят голф в петък следобед, отколкото да търсят нови пазари за износ”, заяви министърът на международната търговия Лиъм Фокс, цитиран от Ройтерс.

Фокс е виден активист за излизането на Великобритания от Европейския съюз и според него страната трябва да изгради нови търговски връзки с останалата част на света.

Търговията беше един от основните спорни въпроси на британския референдум на 23 юни.

Тази страна не е свободно търгуващата нация, която беше доскоро. „Ние сме станали твърде мързеливи и твърде дебели за успехите на предишните поколения”, заяви той пред активисти.

"Какъв е смисълът за нас от преустройство на световната търговия, какъв е смисълът да излизаме и да търсим нови пазари за Обединеното кралство, ако ние нямаме износители, които да запълнят тези пазари?", запита той.

Според подкрепящите идеята за оставане в блока Brexit би навредил дълбоко на търговията, а от другата страна на лагера привържениците на идеята за напускане на блока смятат, че това ще даде възможност на Великобритания да погледне отвъд Европа, като изнася за други, по-динамични части на света.

„Има компании, които биха могли да допринесат за просперитета на нацията ни, но това не се случва, защото може да е трудно, да продължи дълго или просто защото ще отнеме времето за голф в петък следобед”, заяви Фокс.

Депутати от целия политически спектър разкритикуваха Фокс, който е бил лекар, преди да влезе в политиката.

„Търговията на Великобритания е фантастична, но Brexit  я накърнява”, заяви консерваторката Анна Собри, която на референдума зае страната за оставането в ЕС.

Според лейбъристите коментарите на Фокс са „обидни и глупави” и са симптоматични за „хаотичния подход на консервативното правителство към Brexit”.

“Създадох успешен бизнес, никога не съм играл голф в петък следобед и надявам се не съм нито тъп, нито дебел. Възгледите на Лиъм Фокс са невежи и груби”, заяви друг депутат от Лейбъристката партия Джо Стивънс.

Някои бизнес лидери също реагираха гневно.

"Това е просто абсолютно отвратително. Как смее?, коментира пред BBC radio Ричард Рийд, съосновател на Innocent Drinks, които бяха част от официалната кампания за оставане в ЕС.

Говорител на британския премиер Тереза Мей и отдела на Фокс за международна търговия отказаха да коментират.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:53 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
Nathan
преди 7 години
Министърът по международната търговия е напълно прав! Дори и Великобритания да остане в същия си вид и размер, което ще е почти невъзможно ( Шотландия се готви да вдигне флаговете на независимостта , а Северна Ирландия се подготвя за обединение с Ирландия), ще бъде един незначителен пазар неспособен да получи от водещите търговски нации ( Китай и САЩ) специални условия. ЕС беше единствената геополитическа платформа, която предоставяше специални условия на ЮК в търговията , и която беше в основата на превръщането на Лондон във водещ финансов център.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още