IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Излизането на Великобритания от ЕС може да отнеме половин десетилетие

Все повече от лидерите на ЕС определят исканията на кралството като нереалистични

13:04 | 10.09.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

„Европейският съюз трябва да се подготви за възможността излизането на Великобритания от блока да отнеме половин десетилетие”, заяви главният изпълнителен директор на шведската Nordea Bank Каспър фон Коскул в интервю за финландската телевизия YLE TV1.

Според него процесът за Brexit, който разтърси ЕС, все още е измъчван от много неясноти.

„Мисля, че това дойде като доста голяма изненада и за самите британци”, заяви той, цитиран от Bloomberg. Според него сега може да се окаже, че процесът на напускане ще трае три, четири или пет години.

Тъй като все още не е ясна пътната карта за това как ще се процедира, "може да се окаже, че процесът на Brexit няма да стартира в следващите две години. А след това ще отнеме още много години, преди да приключи”, каза той.

Несъответствието между това, което Великобритания иска, и това, от което ЕС е готов да се откаже, изглежда се разраства. Целта на Великобритания за ограничаване на свободното движение на работна ръка, без да губи достъп до единния пазар, изглежда все по-пресилена, обясни Коскул.

Чешкият държавен секретар по европейските въпроси Томас Пруза стигна дотам през миналата седмица, че да определи предложенията на Великобритания като „напълно нереалистични” .

В същото време британският премиер Тереза Мей заяви, че нейното правителство няма да задейства член 50 от Договора от Лисабон през тази година, но също така допълни, че „въпросът няма да бъде отхвърлен в дългосрочен план”.

Лидерите на ЕС ще обсъдят отново Brexit по време на срещата на върха в Братислава, Словакия, на 16 септември.  За първи път от присъединяването си към блока през 1973 г. Великобритания няма да бъде представена на срещата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още