fallback

"Газпром" води преговори с европейски фирми за доставка на газ по "Турски поток"

Руският гигант засега не планира включването на европейски акционери в проекта

15:59 | 16.09.16 г. 6

„Газпром“ води преговори с множество енергийни компании за доставка на газ чрез „Турски поток“ до страни от ЕС, коментира в интервю за „Ройтерс“ зам.-директорът на компанията Александър Медведев.

Италия е разглеждана от компанията като най-потенциалния пазар на суровината. Директорът на „Газпром“ Алексей Милер обаче е имал среща и с представители на EDF по темата за „Турски поток“, разкри още Медведев.

На този етап обаче руският газов гигант не смята да включва европейски фирми в проекта по изграждането на газопровода, става ясно от думите на зам.-директора.

Медведев съобщи още, че очаква подписването на споразумение за строителството на „Турски поток“ през октомври. Този път проектът няма да е обвързан с отстъпката за доставка на газ, която „Газпром“ предлага на турската Botas. През пролетта на 2015 година именно споровете за отстъпката забавиха началото на строителството на газопровода.

„Това време отмина, ние сме в различна пазарна ситуация“, коментира Медведев.

По отношение на друг проект за газопровод до Европа – разширението на „Северен поток“, работата там се движи по график, гарантира още зам.-директорът на „Газпром“. Търговете по проекта са в ход и се очаква строителството да започне в края на 2017 година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:05 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още