IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЦБ очаква стагниране на инвестициите и назначенията на Острова идната година

Засега има сигнали за издръжливост на потреблението и жилищния пазар

16:45 | 21.09.16 г.
<p>
	Английската централна банка в Лондон. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Английската централна банка в Лондон. Снимка: Архив Ройтерс

Британските инвестиции и заетостта вероятно ще стагнират през идната година заради решението страната да напусне Европейския съюз, гласувано на референдума през юни. Това сочи проучване на Английската централна банка (АЦБ) сред бизнеса, публикувано в сряда.

Регионалните представители на банката са разговаряли с компании в цялата страна и съобщават за сигнали за издръжливост на потреблението и жилищния пазар засега. Сред бизнеса обаче расте неохотата за назначения и инвестиции.

„Понижават се намеренията за инвестиции и назначения и това като цяло съответства на очакваната липса на ръст в капиталовите разходи през идните шест до 12 месеца“, посочват от АЦБ. Изследването показва, че това са най-слабите планове за инвестиции сред британските компании от 2010 г. 

Регулаторът очаква икономическият ръст да се забави наполовина следващата година до 0,8%. В сряда Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) също понижи прогнозата си за ръста в Обединеното кралство наполовина до 1% през 2017 г.

Предвид слабите перспективи пред растежа се очаква АЦБ да понижи през ноември основния лихвен процент, който вече е на рекордно ниско ниво от 0,25%. Лихвата беше понижена на заседанието през август с 25 базисни пункта.

Пазарите ще бъдат фокусирани и върху изявлението на финансовия министър Филип Хамънд за бюджета на 23 ноември. Хамънд вече посочи, че ще отложи плановете да постигне бюджетен излишък и че ще обмисли някои умерени увеличения в разходите, които да помогнат на икономиката.

Все пак потенциалът му да стимулира икономиката може да бъде ограничен. Официални данни показаха, че публичната задлъжнялост е надвишила очакванията през август, а ръстът в приходите от ДДС е най-слаб от март 2015 г. насам.

През миналата финансова година, приключила в края на март, бюджетният дефицит на Великобритания беше 4,1% от БВП. Това е по-малко от 10-те процента през 2010 г., но все още много висока стойност за развита държава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още