IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Brexit не е унищожил британската икономика (все още)?

Според журналиста Франческо Герера дългосрочните прогнози за рецесия в страната се запазват, макар и с променен график

14:25 | 18.09.16 г. 8
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Предполагаше се, че това ще е лятото на британското недоволство. Но след вота около Brexit много британци имат усещането, че никога не е било по-добре, коментира журналистът Франческо Герера за POLITICO.

В ранните часове на петък, 24 юни, докато светът научаваше за шокиращото решение на Великобритания да напусне ЕС, икономистите изкараха червените си химикалки, намалявайки рязко прогнозите си и предвиждайки краткосрочни проблеми и дългосрочни страдания. Тяхната консенсусна позиция, споделяна от множество експерти, включително POLITICO, бе, че една от най-силните икономики на Европа ще крета едва-едва през 2016 г. и ще изпадне в застой през следващата.

Измисли се дори нов термин: „Брецесия“.

По-малко от три месеца по-късно предвестниците на гибелта прибягват до неудобно отстъпление.

Финансовите анализатори и икономисти сега бързат да повишават прогнозите и да отменят очакванията си за рецесия през 2017 г. Последните резултати сочат, че преодолявайки несигурността около вота, британската икономика се е ускорила през трите месеца до края на юни, подкрепена от силните разходи на потребителите, големите подобрения в индустриалното производство и бизнес инвестициите. А картината остава положителна, макар и не толкова розова оттогава насам, като предварителните данни показват, че производството и услугите се представят добре, а продажбите на дребно са дори по-силни от очакваното.

Какво тогава не се обърка? И може ли Великобритания наистина да оцелее на историческата раздяла с най-големия си търговски партньор само с леки одрасквания? Отговорите на тези въпроси са съответно „много неща“ и „всъщност не – поне в дългосрочен план“.

Първо – добрите новини. Британската икономика не пропадна след 23 юни благодарение на доброто продължаване на останалата инерция, бързото политическо съглашение и радикалните действия на Английската централна банка.

През 2015 г. Великобритания бе една от най-добре представящите се икономики с темп на растеж от 2,3%, нива на заетост невиждани от над десетилетие, а ниските лихвени проценти и още по-ниската инфлация поддържаха пазара на жилищни имоти и разходите на потребителите.

Според икономистите когато една икономика се развива по този начин, е трудно да бъде съборена, отчасти поради това, че много инвестиции и решения за разходите са в дългосрочен план. Компаниите, например, предпочитат да намалят маржовете, да се възползват от резервите или да повишат цените преди да намалят броя на служителите или да спрат инвестиционни решения.

Политическите развития, поне веднъж, също помогнаха. Вместо да потъне в месеци вътрешни борби управляващата партия на консерваторите успя бързо да се отърве от изгубилия референдума премиер Дейвид Камерън и да посочи за негов заместник Тереза Мей. Мей, която подкрепяше оставане в ЕС, формира кабинет с явно балансирани позиции по излизането – три ключови позиции бяха дадени на поддръжници на Brexit, и то с нужния прагматизъм за сделка с ЕС. А това действа успокоително.

Английската централна банка също засили позитивното усещане през август. Едно от нещата, които направи бе да отслаби паунда, помагайки на британските износители и подкрепяйки вътрешния туризъм. Първото намаляване на лихвените проценти от АЦБ от 2009 г. насам, заедно с други стимули, също изпратиха силно послание към пазарите, компаниите и потребителите: паричните власти на страната няма да стоят в изчакване и да позволят на Brexit да разруши икономиката.

Предстоят обаче по-тежки времена.

Като за начало не всички показатели продължават да вървят нагоре. При потребителите продажбите на луксозни стоки преминаха през силен юли, но отбелязват спад от 1,5% през август на годишна база, сочи счетоводната компания BDO. А бизнес проучване на тенденциите в промишлеността от Конфедерацията на британската индустрия за юли показва, че оптимизмът по положението на бизнеса спрямо предишното тримесечие се е понижил с най-бързия темп от януари 2009 г. CBI открива още, че желанието на компаниите да инвестират в сгради и заводи рязко се е понижило.

Това, което икономистите явно сбъркаха е времето, в което ще се случи забавянето заради Brexit. След спокойното лято със сравнително хубавото време и предимството от добрата политическа и парична ситуация, огромна вълна от несигурност ще залее политическия и икономическия небосклон, докато страната потъва в трудните разговори за бъдещите си отношения с ЕС.

Смятаме, че ключовото рисково събитие е моментът, в който се задейства Член 50, т.е. официалното уведомяване за намерението на Великобритания да напусне ЕС, което в момента очакваме да се случи през първото тримесечие на 2017 г.“, казват икономистите Мелани Бейкър и Джейкъб Нел от Morgan Stanley в скорошен коментар.

Колкото до потребителите най-важният определящ момент за разходите им е дали имат работа или не. В резултат на това разходите на потребителите имат тенденцията да забавят, а не да водят, някакво икономическо сливане. Според Катрин Мюелбронер, водещ анализатор за Великобритания в Moody’s Investors Service, британските потребителите ще започнат да усещат болката от спада заради Brexit само, когато пазарът на труда отслабне, а това може да не се случи до следващата година.

Някои икономисти, като Джеймс Найтли от ING, все още предвиждат Брецесия през 2017 г. Това, че се отлага, не означава, че ще бъде не толкова ясно изразена. „Спадът в растежа не изглежда толкова остър, колкото очаквахме, но може да е хроничен“, пише Bank of Amerika към клиентите си.

До голяма степен нещата ще зависят от поведението на чужденците, и то не на работещите във Великобритания, а чуждите инвеститори като японски производители на автомобили или китайски купувачи на недвижими имоти, които финансират нарастващия дефицит по текущата сметка. Докато съмненията за връзката на Великобритания с ЕС се увеличават, много очакват чуждестранните пари да се оттеглят, което ще направи по-малко възможно за страната да „разчита на добротата на непознатите“, каза гуверньорът на АЦБ Марк Карни.

Британските централни банкери могат и ще се опитат да се справят с тези негативни ефекти. Новият финансов министър Филип Хамънд трябва да разкрие първите си фискални мерки на 23 ноември и явно ще преобърне строгите мерки на Озбърн и ще добави намаляване на данъците и планове за разходи за стимулиране на икономиката. А АЦБ може още да понижи лихвените проценти и да увеличи покупките на облигации, продължавайки по пътя на стимулите, наложени от Федералния резерв, Японската централна банка и Европейската централна банка.

Тези действия може да не са достатъчни да спрат преди процъфтяващата икономика да се удари в стената – или поне да се счупи много тежко преди това.

Дори Мей призна, че „може би предстоят трудни времена“. До следващата година това може да се окаже забележителен пример за британско подценяване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 3
Kosto
преди 7 години
Въпросът е, че ЕС не е алтернатива на ВБ. ВБ си остава по-малкото зло. Как ще изглежда Германия след 1 година? Някой наема ли се да предскаже? Те все още мъдруват защо се надигал национализмът? Труден въпрос, няма що...Франция? Италия? Все държави с доста повече проблеми от ВБ, която си остава глобален играч на финансовия пазар и нито една от ЕС-държави не е. Ще го има ли ЕС в този състав догодина? Насила ще го крепят? Все въпроси, далеч по-неприятни и рискови...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 4
watergateory
преди 7 години
Към предишните коментари:Инвестициите са вече засегнати от референдума! Да не говорим, че големи инвестиционни комании се разклатиха от несигурността. Недвижимите имоти в Лондон спряха възхода си. Всяка голяма финансова компания се замисля дали да инвестира в Лондон! Демек имаме един фул стоп на растежа в момента. Ето това са първите последици. Друг е въпросът дали ще се стигне до официално заявление за напускане. И на последно място има още един бушон, а именно дали ЕС ще обърне гръб на ВБ и ще отхвърли каквито и да било специални споразумения (като за Швейцария например). Има доста вода са изтече, но все пак във ВБ има над 1 милион финансови работни места, в Лондон само са около 400,000. Ако стане срив, тогава на европейския пазар ще излезнат поне едни 50,000 добре образовани безработни (ако приемем, че повечето финансови работни места просто биха се преместили в нова юристикция). Оттам до известна степен би била засегната и търговията с ЕС...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 24 rate down comment 5
bertram
преди 7 години
Чакайте малко! Великобритания още нищо не е разбрала от Брекзита,защото той не се е случил нито е започнал...само е гласуван. Тепърва като се стартира процедурата и започнат преговорите ще стане ясно какво точно и колко ще загуби Великобритания, защото никои в ЕС не е склонен да остави локума на англичаните, а да им отпадне неприятната част от членството.Японците примерно минават инвестициите си в ЕС през Лондон, а сега брутално трябва да местят централи на компании в ЕС... тепърва ще се види дали Лондонското сити център на всички по-сериозни схеми няма да бъде ударено от едно Брекзит торнадо...а падне ли ситито ...БВП им пада с 10% от раз ... минимум
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 32 rate down comment 8
Sakamano
преди 7 години
Абе за какъв Brexit ми говорите? Първо, той ще стане факт най-рано след 2 години, а британците вече ясно дадоха да се разбере, че ще протакат до последно. Второ, на всеки е ясно, че UK ще клекне пред EU по всички параграфи - включително и по въпросите за имиграцията - само и само да успее да договори добри търговски условия. А това значи, че дори и при най-лошата за англичаните ситуация, те ще усетят ефекта от Brexit чак след няколко години. Тук говорим за дългосрочни последствия, а не за нещо, което ще се усети утре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 21
DutyFree slava na Pu
преди 7 години
Мдааа, а всичи либерално неполезни *** и брюкселски зелки на 24 юни започнаха да ни "уверяват" колко зле ще стане положението, как икономиката на Великобритания ще рухне, как ще се разцепи на няколко държавички и колко зле ще стане положението. Облъчваха ли, облъчваха и се опитваха да промиват мозъци с поредните си лъжи. Обясняваха ни колко много трябва да бъдем либерали, колко повече трябва да има "повече европа". Как държавите не могат да съществуват без ЕС (все едно преди ЕС не ги е имало и държавите са възникнали сле ВСВ... И всичкото това знаете ли защо го правят. За да се задържат на власт и да ви цоцат... парите, ресурсите.. всичко... Да си лапат големите заплатки, да си живетя в един свой собствен свят, далеч от релаността и мизерията на хората и да не им дреме. И кво стана ся?Ако питате мен ЕС вече трябва да си ходи.. в забвението.. Това не е ЕС, който беше преди 20 години и такъв ЕС не трябва да съществува.. в който 50 "богоизбрани" ще казват на 500 милиона как да живеят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 8
Babbitt
преди 7 години
Подлата твар амстердамм още ли модерира
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 19
supertrader
преди 7 години
Не може да се унищожи нещо което не съществува в реалността.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 39
studioaa
преди 7 години
Да живее независима и свободна Великобритания, долу европейския съюз!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още