IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцарските тайни златни трезори, или новите швейцарски сметки

Дълбоко в Алпите стари военни бункери се ползват за съхранение на злато, данни и други ценнности

15:19 | 30.09.16 г. 20
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

“Търговията със злато е огромна част от швейцарската икономика“, казва Джон Касара, бивш специален агент от американското министерство на финансите и автор на редица книги по прането на пари. „Не съм изненадан, че няма по-ефективни усилия в Швейцария за по-добро наблюдение на злоупотребите. Властите не искат да се занимават с този проблем“. През първата половина на годината 1357 метр. тона злато на стойност около 40 млрд. долара е било внесено в Швейцария, сочат данни от митниците в страната, което означава, че годината е напът да задмине рекордната 2013 г.

Швейцарският министър по международните финанси през декември представи доклад във връзка със сейфовете и риска те да бъдат използвани за пране на пари и тероризъм. Бившите военни бункери обаче не са включени в доклада. “Не виждаме никакво ясно доказателство за престъпна дейност от системен характер, но това може да се превърне в тема в бъдеще“, отговаря говорител на въпрос за бункерите.

Разбира се, има множество законни причини за инвестиции в злато. Цената на метала се е повишила с 25% от края на 2015 г. Тонажът на златните активи в борсово търгувани фондове е нараснал с 39% тази година, сочат данни на Bloomberg.

Дори в този случай обаче Специалната група за финансови действия (Financial Action Task Force), междуправителствен орган, който налага стандарти за борба с прането на пари, предупреди в доклад от 2015 г. за рисковете златото да бъде ползвано от престъпници за финансиране на тероризъм или пране на пари. Касара казва: „Може би златото трябва да бъде обект на валутно трансгранично отчитане“.

Випфли коментира, че Swiss Data Safe също проверява щателно потенциални си клиенти и отхвърля онези, „за които няма добро усещане“. Компанията приема корпоративни клиенти, но настоява да знае кой е собственикът на компанията – условие, което е дори по-сериозно от облекчените правила на федералните митници, управляващи противоречивите свободни икономически зони на Швейцария, където се съхраняват предмети на изкуството и други ценности.

Компанията на Випфли настоява и да проверява предметите, които влизат в бункерите. Това, казва той, го различава от политиката на незадаване на въпроси от страна на процъфтяващите компании, които предлагат сейфове в кантона Тичино. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

18
rate up comment 0 rate down comment 1
IQ96
преди 7 години
18- Правителствата НЕ съдават парите. Банките ги печатат и за хартия придобиват реални неща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 0
Minavast
преди 7 години
"при "форсмажор" "нищо няма да струва нещо" ... още повече пък нещо, което не можеш "да го носиш на рамо", а на всичко отгоре - не се яде, и не се пие...Докато флашката мога да я ръгна във всяко случайно USB ... и да си свърша работата ..." Аватара ти е борбен,но....разсъжденията ти ме разсмяха хубаво;-)) Аватара ти е борбен,но....разсъжденията ти ме разсмяха хубаво;-))Бронежилетка и компактен пистолет с много патрони-това е златото в мародерски времена
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 3
ivan.kostov.39
преди 7 години
Златото няма бъдеще по една елементарна причина. Правителствата по целия свят не го искат, защото не могат да го създават! Днес правителствата в комбина с централните банки създават пари, колкото им са необходими само с промяна на един номер в компютрите си. Така те имат винаги пари и колкото им трябват. Като се има в предвид, че правителствата по целия свят са обединени от този си интерес независимо от политическата си окраска стигаме до извода, че те ще са против златото. Като имаме в предвид, че правителствата налагат правилата трябва да си направим и съответните изводи.........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 3
SS-23
преди 7 години
при форсмажор, твоята флашка няма да струва нищо, пък каквото и да има записано на нея----при "форсмажор" "нищо няма да струва нещо" ... още повече пък нещо, което не можеш "да го носиш на рамо", а на всичко отгоре - не се яде, и не се пие...Докато флашката мога да я ръгна във всяко случайно USB ... и да си свърша работата ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 2
SS-23
преди 7 години
Иначе за традициите - аз мисля, че човекът е генетически програмиран да се кефи на златцето.---Мога да се съглася ... по принцип масата се радва на "шарено и лачено" ... Но едно е да му се радваш, да му се кефиш естетически... друго е да го възприемаш за "еталон на жизнена ценност". И точно тук, според мен, повечето (към момента) хора, грешат...защото реално погледнато - златото не е ценен елемент за човека, без който той да не може да съществува! За "еталон за ценност" трябва да бъде това/този/ нещо, което по някакъв начин може да се приеме за "мерило за Живота" ... така ги виждам нещата..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 3
SS-23
преди 7 години
Защо, бе - защо богатите продължават да трупат златце, златцето на което всички се подиграват, че било *** метал?----По инерция от времето... А и да се хванеш "за сухо и твърдо" си е нормална човешка реакция. Нямам, по принцип, нищо против благородните метали, като такива... но те имат един огромен недостатък - просто не отговарят на "духа на времето". "Силата на златото" към днешно време е просто "символ", който е лишен от прагматизъм и практичност. Златото беше силно, когато не се "печаташе", когато за да го имаш, трябваше "да го пипнеш". Сегашното "хартиено злато" се принизи до зелената кенефна хартийка и затова изгуби "блясъка си", а в същото време - не можеш да го "сгънеш и сложиш в джоба".... просто не е практично. А другото "злато" и "сребро" - мога да си ги нося на флашка и никой не може да ми ги вземе...даже и да ми открадна флашката... Схващаш ли разликата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 10 rate down comment 1
SS-23
преди 7 години
Новите пари няма да навлязат чак толкова бързо, само натуралните криптоси нямат никаква обезпечена стойност---То да не би сегашните фиатни пари да имат "обезпеченост" ?! "Обезпечеността" на каквото и да е идва само от едно нещо - доверието! защо баМките предстои да се сриват ... ами защото никой няма доверие в тях, защото ограбиха хората. И затова хората търсят и ще търсят алтернатива, която не ползва "посредник", който ги рекетира! Няма нужда от посредници ... те са вредни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 1
supertrader
преди 7 години
Новите пари няма да навлязат чак толкова бързо, само натуралните криптоси нямат никаква обезпечена стойност. Трябва да се появят такива пари обезпечени с нещо което емитента предлага срещу тях, но няма как това нещо да е потреблевие. То трябва да бъде стока или услуга и пак тези пари ще запачнат да се ползват успоредно със старите и след много време техния дял да стане висок. То този начин ще се увеличи масата на парите които са в обръщение което ще помагне на икономиката, но за това е необходимо да мине доста време.Резултата ще бъде по добра икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 18 rate down comment 1
SS-23
преди 7 години
"Златно" е това, което дава Независимост и Свобода на Индивида ...Т.е. "златен" е КЕШ-а, а също така "златен" ше стане и другия "кеш" ... "умния", дето не се "печата от баМка" ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 15
SS-23
преди 7 години
Преди бях писал, и сега пак да питам - абе защо някой все още си мисли или пък се опитва да внушава, че ... златото, това парче метал, продължава да има някаква ценност, освен - сантимент? Що някой дето има злато (реално злато) си мисли, че някой ше му иска златато така, както е било в древността или по времето на т.н. "златна треска".Уж сте фенове на "умните телефони" с "пипане", уж сте фенове на "хай-тека", сте сЪ фанали за "жълтото", дето не можеш да го пъхнеш в портфейла... Има и друго "жълто" и "сребърно" ... "умно" ... :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още