fallback

Виктор Орбан се провали с референдума за мигрантите*

В допитването са участвали под 50% от гласоподавателите, което го прави невалидно

20:30 | 02.10.16 г. 42
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Унгарският референдум за спорните квоти на Европейския съюз за преразпределянето на бежанците е невалиден. В гласуването са взели участие едва 45% от имащите  право на глас вместо нужните за валидност поне 50%, предаде Ройтерс, позовавайки се на вицепрезидента на управляващата партия Фидез Гергели Гуляс. Според Гуляс повече от 95% от подадените гласове са били с отговор "не".

Според последни към 23 часа актуални данни на избирателната комисия на Унгария валидните бюлетини са едва 3,289 млн, или 39,90%. От тях с "Не" са гласували 98,30% от подалите вота си граждани.  

От седмици референдумът и теми като престъпността сред чужденците и тероризмът, който кабинетът обвързваше с тях, бяха водещи в медиите. Правителството задейства безпрецедентна кампания за мобилизиране на гласоподавателите и вот с „Не“. Ето защо резултатът се счита за провал и на премиера на страната Виктор Орбан, по чиято идея и настояване бе свикано гласуването. Противниците му призоваваха масово да не се излиза до урните.

Днес близо 8,3 милиона унгарски граждани бяха призовани да кажат дали са съгласни Брюксел да определя колко кандидати за убежище трябва да приеме страната. Очакваше се лагерът на противниците на квотите, който ще гласува с "Не", да има голям превес, но както се оказа сега, избирателната активност не надмина 50 на сто, за да бъде референдумът валиден. 

Референдумът бе иницииран от дясно-консервативното правителство на премиера Виктор Орбан. След месеци на изпълнена с ксенофобски полутонове кампания, независимо от валидността, се очакваше ясно изказван отговор „Не“.

След като гласува в своя район в Будапеща, Орбан понижи очакванията. Правителството ще действа по плана си, дори ако референдумът е невалиден, каза той пред репортери. По-специално, той изказа намерението си да се изправи още по-решително пред всички органи в Брюксел по темата за квотното разпределение.

По-рано през деня председателят на крайнодясната партия Йоббик Габор Вона каза, че ако референдумът бъде признат за несъстоял се, ще излезе, че страната просто е похарчила 10 милиарда форинта (около 36 милиона долара) за "проучване на общественото мнение". Според Вона в този случай Унгария няма да може да се откаже от квотите на ЕС за прием на бежанци и референдумът ще се превърне в "коз в ръцете на Брюксел" . Затова ще е по-добре премиерът да подаде оставка, смята лидерът на Йоббик.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:23 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още