fallback

Шотландският премиер: „Ще бъдем независима страна“

Немислимо е за Тереза Мей да блокира втори референдум за независимост, твърди Никола Стърджън

09:23 | 16.10.16 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Предвид твърдото поведение на британското правителство след вота за Brexit шотландският първи министър и правителствен ръководител Никола Стърджън предупреди, че е много вероятно да има втори референдум за независимост на Шотландия, ако британското ръководство тръгне към радикална раздяла с ЕС, предаде DPA.

„Никога не съм се съмнявала в това, че един ден Шотландия ще стане независима страна. А днес вярвам в това по-силно от когато и да е било“, заяви тя при закриването на конгреса на Шотландската национална партия в Глазгоу, като се зарече да предприеме действия Шотландия да остане в единния европейски пазар дори и Обединеното кралство да го напусне. 

Стърджън заяви, че ако Лондон отхвърли тези нейни усилия и предприеме стъпки да навреди на шотландската икономика, ще „направи така, че шотландците да получат нов шанс да изберат по-добро бъдеще“.

Шотландският премиер, която по принцип подкрепя създаването на независима шотландска държава, заяви в четвъртък, че нейното правителство скоро ще публикува законопроект, подготвящ условията за нов референдум за отделяне от Великобритания - първата стъпка преди произвеждане на плебисцит.

На предишния референдум през 2014 г. шотландците избраха да останат в състава на Обединеното кралство.

Стърджън каза, че тази Великобритания, която е съществувала през 2014 г., вече няма да я има, ако се осъществи сценарият за така наречения „твърд Brexit” - ако бъдат скъсани икономическите връзки с Европа и това доведе до понижаване на жизнения стандарт и безработица в Шотландия.

Тя посочи, че шотландските избиратели са изразили силно желание да останат в ЕС на референдума за британското членство на 23 юни. Тяхната позиция споделиха тогава и жителите на Лондон и Северна Ирландия, но мнозинството от британските избиратели гласуваха в подкрепа на излизането от съюза.

По-рано през месеца британският премиер Тереза Мей заяви, че ще започне формалната процедура по отделяне от ЕС до 31 март 2017 г. Сложният процес се очаква да продължи поне две години.

Като още едно потвърждение за решимостта на Стърджън да тласне Шотландия по свой път на развитие прозвучаха намеренията ѝ да открие в Берлин шотландски хъб за "търговия и иновации" и да изгради мрежа от търговски представители, които да работят за създаване на бизнес връзки, отбелязва AP.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:27 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още