IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром" е инвестирала над 23 млрд. рубли в "Турски поток" през 2016 г.

Компанията вижда заплаха за финансовото си състояние, ако проектът не бъде реализиран

11:57 | 07.11.16 г.
<p>
	Маршрутът на &quot;Турски поток&quot;. Графика: <em>&quot;Газпром&quot;</em></p>

Маршрутът на "Турски поток". Графика: "Газпром"

През 2016 година „Газпром“ е инвестирала 23,5 млрд. рубли (367,4 млн. долара) в проекта „Турски поток“, съобщава РИА Новости, като се позовава на информация от проекта за проспект на компанията за новата емисия еврооблигации.

В тази сума не са включени разходите, които газовият гигант е вложил за разширяването на газопреносната мрежа в страната за реализацията на проекта „Южен поток“, който през 2014 година беше спрян, а по-късно преформатиран в „Турски поток“.

През 2015 година разходите на „Газпром“ за проекта бяха в размер на 64,6 млрд. рубли, става ясно още от документа.

Преди дни "Ведомости" съобщи, също позовавайки се на проспекта, че в "Газпром" сочат като заплаха за финансовото състояние на компанията, ако не бъдат реализирани големи енергийни проекти, сред които и "Турски поток". 

„Турски поток“ беше напът да последва съдбата на „Южен поток“ - работата по него беше замразена през ноември 2015 година, когато турските ВВС свалиха руски боен самолет, за който Анкара и Москва не можаха да се разберат дали е нарушил турското въздушно пространство.

По-късно двете страни изгладиха отношенията си и на 10 октомври 2016 година беше подписано споразумение за реализацията на проекта. Плановете са той да бъде с две тръби с капацитет от по 15,7 млрд. куб. метра природен газ годишно. Едната тръба ще захранва директно турския пазар. Идеята е по втората тръба „Газпром“ да доставя газ за Централна и Южна Европа през територията на Гърция.

Засега, въпреки че лобират активно за тръбата, от Москва коментират, че очакват твърди гаранции от ЕК за реализацията на проекта. Атина пък вече коментира, че ще допусне руския газ на своя територия, само при спазването на европейските правила в областта на енергетиката и защитата на конкуренцията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:51 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още