IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сергей Лавров: ЕК да решава прагматично за "Турски поток"

Русия е надежден доставчик на енергоресурси повече от 20 години, каза руският външен министър

11:56 | 03.11.16 г. 14
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) трябва да вземе прагматично решението дали да допусне строителството на втората тръба на "Турски поток", призова руският външен министър Сергей Лавров. Той коментира, че Брюксел не трябва да решава за проекта на базата на политически основания, пише руската информационна агенция ТАСС.

"В продължение на повече от 20 години Русия е надежден доставчик на енергоресурси, обезпечавайки 60% от нуждите на газ и над 15% от нуждите от петрол на Европа", каза още Лавров.

Той обаче е категоричен, че след опита на Москва с "Южен поток", продължението на "Турски поток" към територията на ЕС ще стане само след 100% гаранции от Брюксел, че проектът ще бъде реализиран.

В сряда руският външен министър беше на посещение в Гърция, където проведе срещи с президента, премиера и министъра на външните работи на страната. Основните теми на разговорите бяха ситуацията в Близкия изток, Кипърския въпрос и икономическите отношения между Гърция и Русия. Лавров беше категоричен, че има значителен потенциал по отношение на връзките в сферата на енергетиката.

Плановете на Русия за "Турски поток" предвиждат изграждането на две тръби - с първата ще бъдат захранени потребителите в Турция, а втората - през територията на Гърция до Италия. Двете тръби ще са с капацитет от по 15,7 млрд. куб. метра годишно.

Втората тръба може да захрани със суровина забравения доскоро проект за газопровод "Посейдон".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

12
rate up comment 0 rate down comment 0
tonitov
преди 7 години
Най-големият доставчик, но на най- евтини суровини. Принудена да продава евтино и то главно суровини, понеже нищо качествено и конкурентно не произвежда. И тя като нас останахме без качествен "матреал" за иновации в икономиката . До като е принудена да продава най-евтино, ще е и най-големия доставчик, но при условия и цени определени от Европа, а ще става още по-евтино, иначе глад за руснаците, не , че сега са нахранени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 5
DutyFree slava na Pu
преди 7 години
Ей, мама му стара, тук няколко психо.десни откача.лки така и не разбраха, че Русия е най големия доставчик на енергоресурси в Европа и това завинаги ще си остане така... Колкото и да ги е яд някой. Много ви промиха мозъците, до такава степен, че да не искате да плащате руска газ, а искате да плащате американска втечнена газ на по скъпа цена...Това само говори за тоталния дебилизъм на психодесните луди, който ви е обхванал... Толкова прос.т народ като Българския вече няма. Както Русия има нужда от Европа, така и Европа има нужда от Русия... Това се нарича пазарна икономика деби.ли прос.ти....Русия няма сметка да го направи заради пазарната икономика, но нали само ако ви спре газта за 1 седмица и сте цяла Ввропа сте се ***.ЛИ бе ***.или такива. Но няма да го направи, защото и двете страни губят. Но я си помислете внимателно кой ще загуби повече. Аман от тоталния деби.лизъм, който ви е обхванал. Само едно и също ви се привижда и си повтаряте като мантра един и същи рефрен. ба.хти крете
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 7 години
Макар че защитаваме една теза, ще си позволя да те коригирам. Болните от СПИН (ЧИД по руски) са малко над 1 милион. Това са официални данни, при 15% изследвано население. Така че вероятният брой заразен и е 2-2.5 млн. По скорост на разпространение на СПИН, Русия отстъпва единствено на Нигерия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 7 години
В един отбор си с тоя ***, дет се е изонодел точно между нас ... хихи..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 7 години
Ми толкова си можеме, Гоше... хихи... Ама поне сам си ги измислям, не кото вас да преразказвам помиите на Ройтерс и Блумбърг и да преживям идеологическия фураж на корпоративните медии. От тебе какво да прочета, като си го чета в оригинал от официозите... хихи... Ама аз чета всичко и сравнявам, преценявам... Така едно време комунистите не могаха да ми изпият мозъка, и сега ваште нема да успеят... Напр., виж го тоя чичко - Джеймс Брадли. Знаеш ли го кой е? Ето, да не кажеш, че е путинист:https://en.m.wikipedia.org/wiki/James_Bradley_(author)Виж какво е написал за първото си посещение в Москва:http://theduran.com/where-are-moscows-potholes/Почти същата картинка като тебе и жена ти е видял, май... хихи... Или всъщност е ходил там да си получи руското гражданство като Сегал... хихи.. Вече неколко пъти ти казах, че си ми ниска топка - много се пенявиш и много си верваш... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 5
Ironhorse
преди 7 години
Ха,рушлямска държава няма пари за храна и почва да се моли, като преди това се репчи, псува, заплашваше с ядрени ракети ....В момента русия доставя на Германия газ с отрицателна печалба, т.е. на загуба.А за надеждния доставчик ... помним 2009, тогава Словения ви опъна с 0,5 милиарда долара за компенсации, но тук русоробите не посмяха да заведат арбитраж срещу Газпром.Света се развива и цените на въглеводородите вървят само надолу !Свърши се източника на пари за терористичният режим на Путин.Сега може да очакваме още по-агресивна политика и заплаха, който не купува руски газ, че ще му пратят ядрени ракети.В Рашистан, по официални данни на тяхното здравно министерство 20% от населението е болно от СПИН !!!Русия си заминава. Амин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 9
Mavi Goz
преди 7 години
Сюлейманчо, прав си! Винаги си прав - ти си от умните и смелите тука! Айде, аллахуакбар... хихи..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 13
Mavi Goz
преди 7 години
Бе толкова вече сте изтъпели, че едно и също повтаряте кат латерни. Щом толкова разбирате от оръжия и само руски оръжия ви се привиждат, некой ден ше ги видите и истинските им оръжия... Дет се вика, който търси - намира... хехе... И тогава ше можеш да направиш разлика от оръжие до природен газ... И колко са свършени ше разбереш... И като секи глъм ще се учиш по трудния начин... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 7 години
Четете малко повече, преди да пишете. В Русия с население 145 млн има признати 20, а иначе 30 млн мюсюлмани. В Европа с 550 млн население няма 20 млн мюсюлмани. В Рашка при преброяването не се задава въпрос за верска принадлежност, защото истината е гадничка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 7 години
Единственият въпрос който мога да ти задам(отнася се за всички червени бабички) - трудно ли живеете без мозък? Защото ако имахте щяхте да си спомните, Южен-празни приказки, Сила-пра........, Северен 2 - пра..........., Турски - пра.............
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още