IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сергей Лавров: ЕК да решава прагматично за "Турски поток"

Русия е надежден доставчик на енергоресурси повече от 20 години, каза руският външен министър

11:56 | 03.11.16 г. 14
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) трябва да вземе прагматично решението дали да допусне строителството на втората тръба на "Турски поток", призова руският външен министър Сергей Лавров. Той коментира, че Брюксел не трябва да решава за проекта на базата на политически основания, пише руската информационна агенция ТАСС.

"В продължение на повече от 20 години Русия е надежден доставчик на енергоресурси, обезпечавайки 60% от нуждите на газ и над 15% от нуждите от петрол на Европа", каза още Лавров.

Той обаче е категоричен, че след опита на Москва с "Южен поток", продължението на "Турски поток" към територията на ЕС ще стане само след 100% гаранции от Брюксел, че проектът ще бъде реализиран.

В сряда руският външен министър беше на посещение в Гърция, където проведе срещи с президента, премиера и министъра на външните работи на страната. Основните теми на разговорите бяха ситуацията в Близкия изток, Кипърския въпрос и икономическите отношения между Гърция и Русия. Лавров беше категоричен, че има значителен потенциал по отношение на връзките в сферата на енергетиката.

Плановете на Русия за "Турски поток" предвиждат изграждането на две тръби - с първата ще бъдат захранени потребителите в Турция, а втората - през територията на Гърция до Италия. Двете тръби ще са с капацитет от по 15,7 млрд. куб. метра годишно.

Втората тръба може да захрани със суровина забравения доскоро проект за газопровод "Посейдон".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 13 rate down comment 14
Mavi Goz
преди 7 години
Хехе... прагматично... Де ги тея прагматици в ЕК? Единствено прагматично и последователно до сега ислямизират Европа... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 9
ing5rov
преди 7 години
Както вчера се изходи по подобен въпрос колегата Кухао , да дадем думата на Стовенча , зер е спец по руските енергийни проекти !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още