IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия търси пътя на "Турски поток" към Европа

Газопроводът може да захрани "Посейдон", чиято идея е да пренася руски газ през Гърция до Италия

17:29 | 02.11.16 г. 2
<p>
	Сергей Лавров. Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Сергей Лавров. Снимка: архив Ройтерс

За значителен потенциал в отношенията в сферата на енергетиката между Москва и Атина говори руският външен министър Сергей Лавров по време на своята визита в гръцката столица, предава руската информационна агенция ТАСС.

Основната тема на срещите на Лавров с президента на Гърция Прокопис Павлопулос, премиера Алексис Ципрас и външния министър на южната ни съседка Никос Кодзиас са икономическото сътрудничество между двете държави, ситуацията в Близкия изток, както и намиране на решение на Кипърския въпрос.

По информация на РИА Новости през следващите седмици "Газпром" ще започне разговори с партньорите си в проекта за газопровода "Посейдон" - Гърция и Италия. В началото на годината руската компания подписа заедно с гръцката DEPA и италианската Edison за доставка на природен газ по дъното на Черно море през територията на трети страни до Гърция, а оттам и до Италия.

Очакваше се, че решение за доставката "през трети страни" ще бъде намерено по време на визитата на руския президент Владимир Путин в Атина през май. Тогава "Турски поток" беше дълбоко замразен и коментарите бяха, че вариант за реализацията на "Посейдон" е възраждането на "Южен поток".

В края на май обаче Путин и Ципрас така и не успяха да намерят пътя на газа за този газопровод. Сега именно "Турски поток" може да е търсеното решение как да достигне руският газ до Гърция, а след това и до Италия. Затова не е изключено и визитата на Лавров да е свързана именно с този въпрос.

В четвъртък и петък в Атина ще се проведе заседание на руско-гръцката междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество. По време на срещите ще бъде повдигната и темата за енергетиката, отбеляза още Лавров след поредицата си от срещи в гръцката столица.

Пресслужбата на Кремъл пък разпространи вчера новината за телефонен разговор между руския президент Владимир Путин и италианския премиер Матео Ренци. Двамата са обсъдили редица актуални въпроси, свързани със сътрудничеството в различни области. Акцент в разговорът обаче са били перспективните съвместни проекти в областта на енергетиката, става ясно от краткото съобщение на сайта на руския президент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 7 години
Не се занимавай с ***! Малко по долу прочети - през 2015 в Китай монтират по 2 вятърни турбини всеки час. За пръв път монтираните ВЕИ мощности са повече от въглищните. Добре дошъл в 21-ви век!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 9
khao
преди 7 години
Стояне, моля ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още