IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британското правителство няма общ план за Brexit, сочи изтекъл документ

Правителството заяви, че не разпознава документа, който посочва за разделения в кабинета

17:55 | 15.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Британското правителство няма цялостен план как да протече Brexit, а договарянето на стратегия може да не се случи през следващите шест месеца, съобщава ВВС, позовавайки се на изтекъл документ, подготвен за британския кабинет.

Документът – получен от The Times и видян от ВВС, предупреждава, че Уайтхол (комплексът от административни сгради на британското правителство – бел. ред.) работи по 500 свързани с Brexit проекта и може да се нуждае от 30 хил. допълнителни служители.

Все още обаче няма обща стратегия за излизане от Европейския съюз (ЕС) „заради разделения в кабинета“, се казва в документа.

Правителството заяви, че „не разпознава“ твърденията, направени в документа. Транспортният министър Крис Гррйлинг коментира, че „няма представа“ откъде е дошъл докладът.

Министър-председателят Тереза Мей се надява да активира член 50 от Договора за ЕС, с което ще постави началото на двугодишния процес по излизане от общността, до края на март следващата година.

Политическият кореспондент на ВВС Крис Мейсън, видял доклада, обаче казва, че документът показва колко „сложно, стресово и предизвикателно ще бъде постигането на Brexit”.

Изтеклият документ – написан от неназован консултант и озаглавен "Brexit Update" от 7 ноември, предполага, че ще минат още шест месеца, преди правителството да реши какво точно иска да постигне с Brexit или да договори приоритетите си.

Докладът критикува Мей, като в него пише, че тя „трупа репутация, взимайки решения, за да уреди нещата сама“ - подход, който „е малко вероятен да бъде устойчив“.

Според The Times документът показва и разделения в кабинета между външния министър Борис Джонсън, министъра по Brexit Дейвид Дейвис и министъра по международната търговия Лиам Фокс от една страна и финансовия министър Филип Хамънд и бизнес министъра Грег Кларк от друга.

Според вестника в документа се казва: „Всеки отдел е разработил план „отдолу-нагоре“ за това какви може да са последствията от Brexit и план за справяне с „най-лошия вариант“.

„Макар че това е необходимо, то е недостатъчно за оформянето на „държавен план за Brexit”, защото няма приоритети и няма връзка с цялостна стратегия за преговори“, се казва още в документа.

Докладът предполага още, че правителството няма достатъчно представители, които да могат да приложат Brexit бързо, докато отделите развиват индивидуални планове, което е довело „до доста над 500 проекта“.

Документът казва още, че големите компании скоро могат „да насочат пистолет към главата на правителството“, за да си осигурят нужното им и да запазят работните места и инвестициите.

Японският производител на автомобили Nissan по-рано заяви, че е получил „подкрепа и гаранции“ за търговските условия след излизането на Великобритания от ЕС.

В коментар за радио ВВС днес Грейлинг заяви, че документът не е на правителството и отхвърли твърденията в него.

„Собственият ми опит силно се различава от това“, каза той.

Грейлинг заяви, че преговорите ще бъдат „сложни, но не и такова предизвикателство, каквото е представено в днешната статия във вестника“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още