IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Der Standard: Въпреки критиките "Северен поток" 2 може да намери финансиране

Отказът от проекта ще бъде провал за Европа, смятат в "Газпром"

10:13 | 21.11.16 г.
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Въпреки критиките, които получава проектът за разширение на "Северен поток", той може да намери финансиране, пише в свой коментар Der Standard. Австрийското издание припомня съпротивата, която проектът получава в страните в Източна Европа и в Европейския парламент.

Полша и Украйна са против изграждането на две нови тръби по дъното на Балтийско море, които да дублират трасето на "Северен поток". Причината според Der Standard е, че с реализацията на този проект ще спре транзитът на природен газ през Украйна. Така и двете държави ще загубят милиарди от транзитните такси, които получават в момента.

В Европейския парламент пък посочват, че "Северен поток" 2 ще разруши солидарността между държавите в Европейския съюз и ще бъде заплаха за енергийната сигурност за общността.

Въпреки тези пречки новият газопровод може да бъде реализиран - западните акционери в него OMV, Shell, Wintershall, Uper и Engie, могат да осигурят нужното финансиране, твърди изданието.

Ще бъде изненада, ако Европа получава газ по "Северен поток" 2 през есента на 2019 година, каквито са плановете, но реализацията на струващия 10 млрд. евро газопровод съвсем не е изключена, допълва още Der Standard.

Полша и Украйна обаче също не се отказват от съпротивата срещу плановете на "Газпром". На конференция във Виена в края на миналата седмица представители на двете държави заявиха, че с този проект Русия ще увеличи прекалено много влиянието си в Европа. В миналото Москва често е използвала газа за политическо изнудване и страховете са, че това може да се повтори.

В същото време РИА Новости цитира зам.-директора на "Газпром" Александър Медведев, според когото отказът от "Северен поток" 2 ще бъде провал за Европа. Външното министерство на Русия пък многократно заявява, че този проект е икономически, а не политически обоснован. От институцията мотивират това свое становище с участието на пет западни компании в проекта. Опитът да бъде блокирана реализацията на новия газопровод пък е изцяло политически, заявяват още от руското Министерство на външните работи.

По "Северен поток" 2 Европа ще може да получава още 55 млрд. куб. метра природен газ по дъното на Балтийско море. Идеята на Москва е да заобиколи Украйна, посочвайки, че газопреносната мрежа на страната е много остаряла и това поставя под заплаха реализацията на доставките.

В допълнение Русия търси и път на юг на газа. На този етап "Газпром" се опитва да реализира строителството на "Турски поток", чрез който да доставя газ на Турция и на Югоизточна Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:50 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още