IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия няма да спъва "Северен поток" 2

Бъдещето на проекта зависи от решенията на акционерите в него, заявяват от германското енергийно министерство

20:03 | 23.11.16 г.
<p>
	Снимка: <em>Газпром</em></p>

Снимка: Газпром

Германското федерално правителство няма да прави политически спънки за проекта за разширението на „Северен поток“, гарантира ръководителят на департамента по международна енергийна политика в Министерството на икономиката и енергетиката Урсула Борак.

Проектът принадлежи на компаниите, които са акционери в него, и решението дали ще бъде реализиран, зависи от тях, коментира още тя, цитирана от РИА Новости.

„Северен поток“ 2 получава критики от държавите в Централна и Източна Европа с мотива, че този газопровод увеличава влиянието на Русия на Стария континент.

„Газпром“ планира изграждането на два нови газопровода с цел да бъде избегнат транзитът през Украйна. Единият от тях повтаря трасето на „Северен поток“ по дъното на Балтийско море. Другият - „Турски поток“, ще минава по дъното на Черно море и замества „Южен поток“.

Според външния министър на Полша Витолд Ващиковски обаче Русия няма да има нужда да строи още един газопровод през Балтийско море. „Газпром“ може да ползва по-голям капацитет по OPAL – реалното удължение на „Северен поток“ от Германия към Централна Европа, и това ще направи излишен разхода за новия проект.

Самата Полша е сред големите противници на „Северен поток“ 2. В Москва обясняват тази съпротива със загубата на милиарди долари, които страната получава под формата на транзитни такси за газа, който преминава през територията й.

Същите са мотивите и на Украйна, която вече поиска от европейските институции да не допускат изграждането на нови газопроводи, които заобикалят територията й, обясняват от руска страна. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:07 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 37 rate down comment 1
Otka4eni reformatori
преди 7 години
Както казах вчера.. ЧУДЕСНО!!!!!Нека най накрая някой отка.чени варени евроатлантически глави си го набият в малките нищо.жни продажни мозъчета.....Как се защитава национален интерес и кой в действителност си държи на интереса....Соросои.дни кухи *** прода.жни, мало.умни....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 38 rate down comment 2
ing5rov
преди 7 години
"Германия няма да спъва "Северен поток" 2"А стига бе , и ше приложи двоен стандарт , за Южен не може , за Северен може...направо не е за вярване !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още