IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Създаването на проектната компания за "Северен поток" 2 се отменя

Проектът не е спрян, до края на годината ще се търсят начини за реализацията му, казват от "Газпром"

10:56 | 11.11.16 г. 1
<p>
	Снимка: <em>&quot;Газпром&quot;</em></p>

Снимка: "Газпром"

Съветът на директорите на „Газпром“ одобри единодушно решението за прекратяване на споразумението между акционерите в проектната компания за разширението на „Северен поток“, съобщава руската информационна агенция ТАСС.

Компанията беше създадена с цел планиране, строителство и последваща експлоатация на новия газопровод. В нея акционери бяха „Газпром“ и Shell, OMV, Engie, Uniper и Wintershall.

Акционерите поискаха от регулаторните органи на Германия и Полша да одобрят създаването на съвместното предприятие. Властите в Германия компанията, но полският регулатор отказа регистрацията й с мотива, че газопроводът нарушава конкуренцията на пазара.

Отказът от създаване на съвместно предприятие обаче не слага край на проекта, категоричен е ръководителят на „Газпром“ Алексей Милер. Акционерите са си дали срок до края на годината да намерят нов модел за финансиране на работата по газопровода.

В момента регистрираната вече в Швейцария Nord Stream 2 е изцяло собственост на „Газпром“. Това обаче е в нарушение на европейските правила в областта на енергетиката и конкуренцията. Законодателството не позволява компания, която се занимава с добив на газ, да бъде едноличен собственик на съоръженията за неговото транспортиране.

В Европа опасенията са, че с новия газопровод „Газпром“ ще увеличи своята сила на газовия пазар. Руският гигант обаче мотивира изграждането на тръбите с „успешния опит при реализацията на „Северен поток“ като безопасна и надеждна инфраструктура“. Руската страна нееднократно коментира, че транзита през Украйна не е сигурен, цитирайки остарялата газопреносна мрежа на страната.

Със „Северен поток“ 2 потокът към Германия се предвижда да бъде удвоен. По „Северен поток“ „Газпром“ доставя в Германия 55 млрд. куб. метра газ годишно. Тръбите минават по дъното на Балтийско море.

Към този момент цената на „Северен поток 2“ е около 9 млрд. евро. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 1
Ironhorse
преди 7 години
Ахахахахахахахахаапят шамар и ритник в дирника на ***.Хахахахахахах
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още