IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган: Не ЕП управлява Турция, а нейното правителство

Западът няма в какво да обвинява Турция, смята турският президент

09:03 | 27.11.16 г. 1
<p>
	Реджеп Тайип Ердоган. Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Реджеп Тайип Ердоган. Снимка: архив Ройтерс

Не Европейският парламент управлява Турция, а нейното правителство, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган по време на митинг в Истанбул, цитиран от Анадолската агенция. Неговият коментар беше свързан с гласуваната от ЕП резолюция, която препоръчва прекратяване на преговорите за членството на Турция в ЕС.

"Европейският парламент трябва да знае своето място! Тази страна се управлява не от Европейският парламент, а от нейното правителство", каза той.

По отношение на въвеждането на режима за извънредно положение, турският президент е категоричен, че този въпрос се отнася до компетенциите на правителството на страната. "Ако искаме, ще продължим режима", каза Ердоган.
Според него, ако някоя европейска държава се сблъска с проблемите, които преживя Турция, тя би взела и по-тежки мерки.

С резолюцията си срещу членството на Турция европейските депутати заявиха, че искат да предупредят страната за "прекомерната агресия", която извършват властите след опита за преврат през юли.

В нощта на 15 юли 248 турски граждани загубиха живота си, а 2 193-ма бяха ранени, нанесени бяха удари срещу сградата на парламента, коментира обаче Ердоган. Според него на този фон Западът няма в какво да обвинява Турция.

"Искат от Турция, която почти ежедневно се сблъсква с терористични актове, да престане борбата си с терористичните структури. Това е равносилно на призив да проявим милост към терористите", каза още Ердоган. Според него подобна позиция на ЕП означава, че институцията поддържа терористичните организации.

"Никакви заплахи от Запада не могат да сломят волята на властите в Турция. Ако си мислят, че могат да изплашат Турция с решението на Европейския парламент, дълбоко се лъжат. Турция и турският народ няма да отстъпят", заяви още турският президент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
Европа ще трябва да свикне с мисълта , че Ердоган е хванал същия влак - борбата с тероризма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още